S. Lavrov: Nesmíme připustit, aby se “Islámský stát” stal státem

18. 11. 2015        zdroj
Ministr zahraničí RF doufá, že západní země budou následovat příkladu Francie a podobně změní svůj přístup ke spolupráci s Ruskem. Rusko a Francie budou skutečně koordinovat svou činnost v boji proti “Islámskému státu”, což potvrdil včera i ruský prezident Vladimír Putin. Dopisovatel IA Regnum informoval, že to18. listopadu na briefingu prohlásil ministr zahraničí RF Sergej Lavrov.


“Včera se prezidenti Ruska a Francie Vladimír Putin a François Hollande dohodli na koordinaci úsilí. V Sýrii působí koordinační skupina, ve Středozemním moři je skupina ruského námořnictva, Francie také přesouvá skupinu s letadlovou lodí do této oblasti. Slyšeli jste, že Putin dal rozkaz námořníkům, aby koordinovali činnost s francouzskými kolegy jako se spojenci,” řekl Lavrov.

Očekává, že změnu postoje, jako se to stalo s představiteli Francie, uvidíme i u ostatních západních partnerů a že postoj, že boj proti IS může být zorganizován až po vymezení osudu syrského prezidenta Bašára Asada, bude odsunut: “Nyní není pochyb o tom, že předběžné podmínky pro společné úsilí v boji proti IS jsou nepřijatelné. Naší společnou povinností je zajistit, aby se IS nestal státem”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová