Syrský konflikt definitivně zničil pověst USA, píše The Week !

5.11. 2015   První zprávy
The Week: Tím, že USA zaujaly pozici proti Rusku, selhaly v syrském konfliktu, protože Putinův spojenec se pravděpodobně stane vítězem, píše americké vydání The Week.
USA se dopustily obrovské chyby tím, že v syrském konfliktu stojí na prohrané straně. Washington by se měl vzdát svého úsilí intervenovat na Blízkém východě, dokud se nakonec a úplně nezdiskredituje, tvrdí The Week pod titulkem “Obamovo syrské katastrofické bláznovství”.

Zasláním komanda do Sýrie na pomoc povstalcům zatahuje Obama stále více svoji zemi do konfliktu, v němž spojenci USA, bojovníci takzvané „umírněné opozice”, nemají šanci. Všechny předchozí pokusy vycvičit zahraničních vojáky byly neúspěšné, protože vojáci byli buď poraženi nebo dezertovali. Prezident však stále věří, že k situaci na Blízkém východě by mělo poslední slovo zůstat vládě USA. Ve snaze bránit tuto bushovskou chybu je Obama ochoten se dohadovat s Moskvou, a to navzdory skutečnosti, že její spojenec, prezident Bašár Asad, může z občanské války vyjít vítězně, poznamenaly noviny.

Při této operaci se zdá, že Spojené státy nemají žádný konkrétní cíl – Američané nemají za cíl ukončení války, ale spíše „posílit diplomatické úsilí”. Nicméně to není v korelaci s rizikem, na které jde vláda, když dává v sázku životy lidí, čest a důstojnosti vlastní země, tvrdí autor článku. Washington nepomůže vyřešit konflikt, ale svojí snahou zabránit ruské operaci ji raději zhorší a rozšíří.

Analytička tvrdě: USA jsou jen námezdnou silou exportérů džihádu!

Prezident Spojených států už porušil spoustu zahraničněpolitických slibů. Otázka Guantanama zůstává otevřená, pokračují útoky v Iráku, a nyní Barack Obama ruší své prohlášení o nezasahování amerických pozemních sil do syrského konfliktu. Rozhodnutí podpořit rebely, se stalo jedním z nejbezohlednějších, a potenciálně ničivé pro zahraniční politiku prezidentství Obamy. Americký prezident by měl omezit účast v syrském konfliktu, který uštědřil pověsti Spojených států totální ránu, uzavírá The Week.