Přijatý vojenský rozpočet zničí ekonomiku USA

Emil Kalabus 
5. 11. 2015  CzechFreePress
 

Je zajímavé, že ať se americké ekonomice daří nebo stagnuje, vojenský rozpočet USA narůstá, jako by žil svým vlastním životem. Samozřejmě, že svým vlastním životem nežije. Vojenský rozpočet dotují obyčejní občané USA.

Není veřejným tajemstvím, že dnes každý šestý Američan pobírá potravinové lístky. Potravinový lístek – symbol přetěžkých dob je užíván vládou k “nakrmení” lidí především v době války a významných hospodářských otřesů. To, že dnes lístky na potraviny potřebuje neuvěřitelných 47,6 milionů Američanů je alarmující skutečnost, na kterou však média vůbec neupozorňují. Prostě se o tom raději nemluví.

Americký politik Ron Paul ostře kritizuje schválený obranný rozpočet, který byl přijat na rok 2016. Ten garantuje nejenom zatažení USA do většího počtu válek a zahraničních intervencí, ale zajišťuje také silný úder ekonomice USA, píše americký politik. Podle jeho slov, republikánská většina v dolní komoře amerického parlamentu vychytrale dokázala obejít omezení z roku 2011, která nedokázala tento rozpočet snížit, ale jenom zpomalovala jeho růst.

„Nicméně, k tomu, aby bylo možné udržovat celosvětové impérium, však ani zpomalené tempo růstu nestačí”, poznamenává politik. I když neokonzervativci stále trvají na tom, že se vojenský rozpočet USA za Baracka Obamy ztenčuje, vše je naopak, píše Ron Paul a uvádí údaje Cato Institutu, které svědčí o tom, že vojenské výdaje za Obamy průměrně dosahují 687 miliard USD, přičemž za George Bushe se jednalo pouze o 601 miliardu USD.

Podle jeho slov, návrh vojenského rozpočtu na následující rok USA vede cestou zničení ekonomiky, která zároveň bude znamenat nové znechucení, pokud jde o americký internacionalismus v zahraničí.

„Je to připravený recept na katastrofu”, je přesvědčen politik. Sněmovna reprezentantů Kongresu USA schválila návrh nového rozpočtu na finanční rok 2016. Celkový objem tohoto návrhu dosahuje 612 miliard USD. Jen tak pro zajímavost letošní výdaje na zbrojení: Spojené státy 610, Čína 216 a Rusko 85 miliard dolarů.

Tyto nepoměrné sumy nás nutí k zamyšlení. Položme si otázku jak je možné, že Rusko s rozpočtem „pouhých“ 85 miliard na zbrojení má modernější a účinnější zbraně než USA, které vydávají na zbrojení 610 miliard dolarů?

Odpověď je v efektivitě. Války vedené USA jsou často neefektivní, stejně jako výzkum a vývoj nových zbraňových systémů. Americký vojenský expert David Axe dříve upozornil na projekt amerických ozbrojených sil — nový stíhací bombardér páté generace Lockheed Martin F35. V září podotkl, že se letectvo USA rozhodlo prezentovat nedodělané letadlo, aby dodrželo termín stanovený Kongresem. Později oznámil, že nový stíhací bombardér páté generace Lockheed Martin F35 (JSF) nemá manévrovací schopnost dostatečnou pro úspěšný vzdušný boj, a podle jeho slov vojenské letectvo USA to uznalo. Projekt spolkl miliardy dolarů a přitom byl bez efektu.

Nákladné americké přezbrojovací programy morálně zastaraly a nové práce nejen že nejsou s to splnit své úkoly v soudobých konfliktech, mohou se dokonce stát zranitelným místem americké armády v případě rozsáhlé války.

To zdůrazňuje americký politolog, odborník na zbraně 21. století Peter Warren Singer a výzkumník z Centra národní bezpečnosti Brenta Scowcorfta August Cole. Naproti tomu RF dokáže pracovat naprosto efektivně, dalo by se říci – za málo peněz hodně muziky.