2 x Ukrajina – země klesá ke dnu

7.12.2015  První zprávy

Šok: Ukrajina už nedostane další úvěr od Mezinárodního měnového fondu! Ukrajinu přišlo přerušení dodávek elektřiny na Krym draho.

Šok: Ukrajina už nedostane další úvěr od Mezinárodního měnového fondu!

Ukrajina může se může dostat do velkých problémů, protože Mezinárodní měnový fond (MMF) uvažuje o  pozastavení probíhající spolupráce mezi oběma stranami.

“Ukrajinská vláda nechce vzít v úvahu předběžné dohody a připravila úplně jiný návrh rozpočtu než ten, co navrhnul MMF,” uvedl Jérome Vacher, zástupce MMF na Ukrajině.

“Natalija Natalia Jaresková, ukrajinská ministryně financí, slíbila nápravu, ale nic se neděje. Čeká se na schválení rozpočtu, který vláda předloží parlamentu,” pokračuje Jérome Vacher.

Jérome Vacher varoval, že v případě, že Mezinárodní měnový fond pozastaví další spolupráci s Kyjevem, způsobí tím obrovské problémy pro ukrajinskou ekonomiku, která je stále v krizi. Proto také MMF nepřipravuje nový úvěr a s dalšími mezinárodními finančními by odstoupil od finanční podpory Kyjeva.

Michail Saakašvili řekl v září na tiskové konferenci po setkání s americkým velvyslancem na Ukrajině Geoffrey R. Pyattem, že při současném tempu rozvoje Ukrajiny bude trvat 15 let než se ekonomicky vrátí do dob bývalého prezidenta Viktora Janukovyče. Pro rychlejší “rehabilitaci” podle jeho názoru Ukrajina potřebuje radikální reformy.

Foto: Jednání MMF
Zdroj zde

Související:
Ukrajina: Jak z ekonomické krize ven? Pokračovat ve válce!
Jaresková: Jsem připravena kvůli dluhu jet i do Moskvy!

– – –
Ukrajinu přišlo přerušení dodávek elektřiny na Krym draho

Objevují se elektrické výpadky ve dvou okresech Chersonské oblasti, přes kterou jsou vedena elektrická vedení i na Krym.

“Důsledky přerušení dodávek elektrického proudu již pociťují i obyvatelé dvou okresů Chersonské oblasti,” uvedl zástupce parlamentní strany Blok Petra Porošenka Igor Kononěnko.

“Všechno má svou cenu, naši lidé by měli vědět jakou cenu zaplatíme za blokádu Krymu,” pokračoval Kononeěko na ukrajinském TV kanálu 112.

“Za prvé ve dvou okresech Chersonské oblasti již dochází k výpadkům dodávek elektřiny. Za druhé končí dodávky uhlí z Ruska a Donbasu pro naše elektrárny a to ohrožuje dodávky elektřiny pro celou Ukrajinu,” řekl Kononěko.

Elektřina je dodávána na Krym z Ukrajiny přes Chersonskou oblast čtyřmi větvemi, ale všechny byly poškozeny akcemi ukrajinských radikálů 22. listopadu. Od té doby byl Krym bez dodávek elektřiny a nutná elektřina potřebná například pro provoz nemocnic a podobně byla získávána pomocí agregátů.

Většina Krymu byla ale bez elektřiny, jak řekl starosta jednoho z krymských měst, asi se zvýší porodnost a tím by mohli splnit úkol daný Vladimirem Putinem o zdvojnásobení obyvatel Krymu.

Rusko začalo urychleně budovat náhradní elektrické připojení a 2.prosince “zapnul” Vladimir Putin el. připojení pro Krym z Ruska z Krasnojarské oblasti. Ale ještě toto připojení kapacitně nestačí a Rusko pokračuje v budování dalších elektrických vedení.

Úkolem číslo jedna je pro Rusko učinit Krym nezávislým na Ukrajině, ať už v dodávkách elektřiny, ale i potravin, vody a dalších komodit. Proto Rusko urychleně buduje most přes Kerčský průliv v délce asi 13 kilometrů.

 
Zdroj zde.

Související:
Porošenko a Jaceňuk zakázali dodávky potravin a elektřiny na Krym
 
(rp,prvnizpravy.cz,tass,fotoarch.)