Uprchlíci XXXI. – že by konečně hrozil zdravý rozum?

– vlk –
7.12.2015 Kosa zostra neboli vlkovobloguje.wordpress.com

Tedy přesněji – že by konečně dostali záchvat zdravého rozumu evropští papaláši? Možná. Možná ne. Záleží na tom, z kterého že konce pojmeme počínání evropských elit z minulého týdne.

První evropskopapalášský výrok, který mne zaujal, byla hlubokomyslnost nizozemského ministra financí a zároveň šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema. Na tohohle pána mám docela spadeno už od konce zimy, kdy vedl „vyjednávání“ eurozony s Řeckem a to ve velmi jednoduché formě. Jediné, co od něj Řekové slyšeli, bylo typické holandské – zaplatit!

Nyní ten pán není příliš optimistický, pokud jde o další existenci stávajícího schengenského systému. Řekl to v rozhovoru s německým listem Handelsblatt.

Pokud bude v EU nadále nedostatek solidarity, nahradí ho „minischengen“, varoval nizozemský politik. (viz ZDE)

A následně to ještě rozvedl, abychom nebyli na pochybách, kdo za to může a co je „správné řešení“- podle něj v EU chybí solidarita tváří v tvář uprchlické krizi a politická vůle rozložit zátěž a lépe chránit vnější hranice EU.

Pokud se to nezmění, musí se podle Dijsselbloema země jako Nizozemsko, Německo, Švédsko, Rakousko a Belgie semknout do svého druhu „minischengenu“.

Takže si to shrneme – Německo a Švédsko, s velkou, ba příkladnou pomocí Rakouska jsou, svou migrační politikou, přímo zodpovědné za podzimní, v historii posledních 1 500 let v celém světě naprosto nevídanou migrační vlnu, s výslovnou podporou a souhlasem Holandska a Belgie – viz útoky na Orbána, který se snažil, seč mohl, ochránit vnější hranici Schengenu tam, kde mu jeho mandát umožnil něco opravdu konat. Nicméně byl za ošklivé kačátko skoro celé sjednocené Evropy! A  nyní nám ti, co ho celou dobu kacéřovali, říkají, že pokud se s nimi nerozdělíme o JEJICH problém, tak budeme vyloučeni ze společného schengenského prostoru!

Musím uznat, že pan Dijsselbloem v žádném případě není žádný troškař! Vyloučil šmahem nejen všechny vandráky- žebráky z východní Evropy, ale rovnou také Dány, Finy, Španěly, Portugalce, Italy, Řeky, Lucemburčany, Maltu, Kypr, ale dokonce i Brity a zejména Francouze! Nemluvě už o přidružených Švýcarech, Norech, Lichtenštejnsku a Islandu… Zjednodušeně řečeno všechny okrajové i kvaziokrajové země EU s vnějším světem.

A těmhle všem prostě sdělil, jak si představuje ochranu oněch „vnějších“ hranic – dovolím si dovodit, že ve vlkově jednoduché češtině vlastně říká toto:

Buď se s  námi rozdělíte o NÁŠ problém nebo zkrátka vám, za trest zadrátujeme hranice Německa, Rakouska, Švédska, Holandska a Belgie a to pro NÁS bude ta vnější hranice, kterou MY budeme střežit! A vy si s migrantskou vlnou u vás poraďte, jak umíte!

Ten pán říkal, že v EU chybí solidarita! A pak vymyslí tohle! Ale budu ve své jednoduché češtině a překladu toho, do holandský financminsitr vlastně sděloval, pokračovat. Ačkoli to nahlas neřekl.

On ví, že účinná obrana hranic současného Schengenu znamená tvrdý postup s užitím síly. A že jednou přijít zkrátka musí. Bez něj se žádná hraniční kontrola vynutit nedá. A že na Středozemním moři se žádné ploty postavit nedají. Jen potápět lodě. Jak ohledně italského pobřeží, tak i u řeckých ostrovů. A že tam si nikdo žádné použití síly nikdo z evropských politiků nedovolí. Protože by ho samozvaní elitářští ochránci všeobjímajícího dobra rozcupovali na kousky. Za přítomnosti televizních kamer a blesků fotoreportérů. Minischengen by jeho a jeho spřízněné duše této krajně nepříjemné a riskantní povinnosti zbavil! Na česko-bavorských hranicích plot, jak známo, vystavět celkem snadno lze. A jinde také. Ten plot by na ochranu těchto hranic před dalšími migranty docela postačoval. Násilí by nebylo třeba. A  za migranty by byli odpovědni vždy ti na druhé straně ostnatého drátu! I jemu je jasné, že každá ze zemí mimo onen Minischengen by to vyřešila jedním jediným možným způsobem – totiž, že by zadrátovala svou hranici na východ směrem k Řecku a  přenášela tak, podobně, jako Dijsselbloem, problém na své jižní a východní sousedy. Se všemi důsledky. A on a kámoši by si, v klidu, mohli umýt nad celou záležitostí ruce – my nic, my muzikanti, protože špinavou práci by nakonec musel dělat někdo jiný. A Dijsselbloem a Co by zcela jistě nešetřili ostrou kritikou nad zlovolnou nehumánností těch venku.

Kdyby náhodou někdo chtěl zpochybnit můj, výše uvedený překlad Dijsselbloemových kudrlinek do triviální češtiny, pak ho odkazuji na prohlášení Merkelové, které je jen o den starší:

„Solidární rozdělení běženců podle hospodářské síly a připravenost k zavedení trvalého mechanismu proto není žádná drobnost. Naopak to je rozhodující otázka pro to, zda může být schengenský prostor nadále udržen,” (zdroj zde)

Za sebe mohu jen a jen opakovat to, co už jsem několikrát napsal – Schengen je sice obrovská hodnota, ale jeho udržení, za každou cenu je těžký samoúčel, který dnes NENÍ řešením problému, nýbrž jeho součástí. Jen symbolem. A symbol, který se ukáže býti nefunkčním, musí ustoupit zdravému rozumu, který ovšem právě státy, členové projektovaného Minischengenu – NEOSVĚDČILI.

Dovolím si říci – zatím. Protože až přijdou příští velké volby v těchto zemích, může být všechno jinak. Jako v Polsku. Ale než se začnu zaobírat Polskem, musím ještě na skok odbočit do Lucemburska. To je momentálně předsednická země EU. A Lucemburčané navrhují, aby členské státy Schengenu měly možnost uzavřít své hranice až na dva roky. Dosud to pravidla umožňují na maximálně půl roku. Na plán upozornila nevládní organizace Statewatch se sídlem v Londýně.

Úpravu si podle dokumentu zveřejněného serverem EUobserver žádají „dosavadní výjimečné okolnosti představující vážnou hrozbu pro veřejnou politiku nebo vnitřní bezpečnost“.

Dokument navrhuje, aby „jeden nebo více členských států“ mohl znovu zavést kontroly „po celé délce nebo jen na konkrétních úsecích svých vnitřních hranic“.
(zdroj zde)

Pan Dijsselbloem evidentně prodělal jednorázový průnik selského rozumu, který vede k nějakému řešení. Nějakému, a u něj – špatnému. Průnik byl tedy stejně náhlý, jako krátký a nedostatečný. U Lucemburčanů byl evidentně o něco větší a delší. Ti mají za to, že Schengen by bylo možno vysadit nějakou zemí nebo skupinou zemí, třeba na dva roky. Kvůli terorismu!!! Tedy kvůli důsledku – nikoli příčině!!!! Postup, který mi evokuje člověka, kterému hoří barák a on přemýšlí o tom, že se kvůli tomu nemůže dívat na televizi…

Je zcela zřejmé, že v Holandsku, Německu a Lucembursku všechny tyhle proberou asi opravdu až parlamentní volby. Pokud dopadnou podobně jako v Polsku.

Psal jsem, že to byl, podle mého odhadu právě Donald Tusk, současný „prezident“ Evropské unie, kdo změnil polský postoj před silovým hlasováním o kótách a zapříčinil, že Poláci zradili dohodnutou pozici V4. Červenobílí voliči to následně jeho bývalé straně tvrdě spočítali a Jaroslaw Kaczinski je dnes v Polsku neomezených pánem s absolutní většinou v parlamentu. A Polsko okamžitě revokovalo svůj postoj k přídělovým kvótám. Což je obecně známo. A Kosa to psala už hodně dlouho před polským hlasováním.

Nicméně volební výsledky zřejmě Tuska zasáhly. A donutily k návratu k obyčejnému selskému rozumu. Minulý týden dával velké interview pro 6 předních evropských listů a intervjůky možná obcházely mrákoty, když na ně začal sypat následující:

– uprchlické kvóty nemají mezi zeměmi Evropské unie většinovou podporu,

– migranti by podle něho měli být kvůli prověrkám možných teroristických hrozeb drženi až 18 měsíců, což je v souladu s unijním právem,

– vyjádřil odstup vůči politice otevřených dveří, kterou vůči uprchlíkům uplatňuje německá kancléřka Angela Merkelová. Tu dokonce označil za „nebezpečnou“

(Zdroj zde

– vedle toho prohlásil, v narážce na výpalné Turecku, že ochranu hranic nelze outsorcovat na třetí zemi

jak jsem zaznamenal na ARD.

Okamžitě vypukla bouře! Selský rozum je přece a už hodně dlouho v oficiální Evropě zakázán.

Dám dva takové malé a řekněme váhově bezvýznamné příklady:

„Že pan Tusk nyní zaujal tento postoj, je vzhledem k jeho roli, kterou zastává, neslýchané. Má spojovat a problémy řešit, ne se stavět na stranu odpíračů,“ řekl starosta německého přístavního města Brémy a předseda Konference premiérů zemských vlád (MKP) Carsten Sieling.

Německá europoslankyně za Zelené Rebecca Harmsová chce, aby Tusk co nejrychleji své postoje vysvětlil. Podle ní předseda Evropské rady v otázce migrační krize jen přispěl k dalšímu rozštěpení členských států, také se prý zdá, že jedná podle vnitropolitických zájmů Polska.

(Zdroj zde)

Už chápete, proč jsem použil v titulku sousloví – že by konečně hrozil zdravý rozum?

Obávám se, že zatím to většinově nehrozí….

Mimochodem, ještě se na skok vrátím k Polsku. Varoval jsem ty z vás, kteří měli sklon jásat nad výhrou Kaczinského ve volbách, aby odložili jakýkoli bezbřehý optimismus. Že sice Varšava obrátí v migrační otázce, ale Kaczinski se postará o eskalaci problémů a Ruskem. Bohužel jsem měl pravdu.

Už to začalo a dokonce na dvou frontách

1 – Poláci znovu vytáhli smolenskou katastrof. A jakkoli Tusk s Putinem už tuhle záležitost uzavřeli, Kaczinski jí znovu zařadil do své agendy. A to dost drsným způsobem. Detaily zde.

Ještě k tomu dodám jednu informaci, kterou jsem zachytil – hodlá Tuska pohnat před soud pro vlastizradu. kvůli ukončení vyšetřování a podepsání protokolu s Rusy.

2 – Polsko požaduje odstoupení od smlouvy mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem z roku 1997. Podle ministra zahraničních věcí Witolda Waszczykowského jde o politicky motivovanou dohodu, která je právně neplatná a byla uzavřena v odlišné mezinárodní situaci. Dokument by měl být zrušen, aby Aliance mohla na polském území zřídit nové vojenské základny.

(Zdroj zde.

Ještě jste nadšeni z toho, jak dopadlo hlasování v Polsku? Že jako Brusel nyní uvidí? Nejsem, bohužel, ani překvapen, ani zaskočen. Ba právě naopak. A tohle je jen předehra k tomu, co se nejspíš bude mezi Varšavou a  Moskvou odehrávat v blízké budoucnosti!

Leckdo z vás může mít nyní depku. Ať jí nepodlehne. Bude totiž hůř. Hned zítra. Protože chystám článek, kde se dozvíte, že migranti dokonce na svůj vandr k nám a na to, že Evropa má povinnost se o ně postarat a  starat, mají dokonce regulérní právní nárok. Podle mezinárodního práva. Resp přijatého a  platného mezinárodního dokument, který podepsalo nemálo států světa. Dokumentu, o jehož existenci jsem neměl před několika málo dny sebemenší tušení. A nic bych o něm nevěděl ani dnes, kdyby mne na něj nebyl upozornil jeden z Kosířů. Snad to stihnu spíchnout do zítra. Tak se ještě trochu dobře na ten zítřek vyspěte.

Dodatek:

když už jsem se zmínil o Polsku – Dnes ráno, po otevření internetu na mne vypadl tento článek (ZDE), který popisuje současné politické drancování polské politiky Kaczinským a jeho lidmi.