A pak věřte České televizi

Oldřich Průša
17. 12. 2015
Nejsem pro zrušení veřejnoprávní televize, jsem i pro poplatky. Ale pouze pro poplatky za zakódované kanály České televize. Někdo může namítnout, že už by nebyla tolik veřejnoprávní. Myslím, že byla, ale Kavčí hory by se musely dost propucovat.


Je zajímavé, že ČT dokáže překvapovat (nebo nás od ČT už nic nepřekvapí) i na svém sportovním kanále. Čím? Svým sportovním programem a časy vysílání. Začátky sportovních zápasů se nekryjí se začátky vysílání ČT o sportovním zápasu (tzv. studio). Pamatuji si, že TV Nova mívá 30 minut před akcí sportovní studio a tedy je mi jasné, že když má v programu uvedeno, že F 1 začíná v neděli ve 13:30, tak bude 30 min. TV studia o daném sportu. Dělají to pravidelně, takže je to uvěřitelné.

Ne tak ČT. Naposledy dnes. Zaslechl jsem během dne, že bude hokej a ČT4 Sport nám ho v tom opravdu dělá. V různých variacích můžete i jindy slyšet, že přímý přenos začíná v určitý čas. Opravdu začíná, nikoliv však přímý přenos sportu, ale rozhovorů ze studia, případně v místě nadcházejícího utkání. Sportovním fanouškům se tak může stát, že spěchají k televizoru, aby „to“ viděli od začátku, ale ve skutečnosti mají půlhodinku k dobru, pokud s napětím a držením palců nesledují i „studio.“ Zajímavý na tom je i ten fakt, že ne vždy se dá počítat s oněmi 30 minutami. ČT má „předskokanský“ pořad různých délek.

Divák si může vybrat, jestli má ještě onu půlhodinu, nebo jen 20, či 15 minut. Takže lze přijít i pozdě. Kdyby řidič spěchající k televizoru způsobil nehodu, mohl by možná s úspěchem namítat, že byl lživě informován sdělovacím prostředkem a požadovat případně i náhradu újmy. Zatím to asi nikdo nezkusil, protože kdyby ano, tak vzhledem k tomu, že „u nás se všechno hned vykecá,“ bychom to už určitě věděli.

Ač se na sport v TV dívám většinou jen jedním okem (netýká se sportovních finále, kde hrají naši, Olympiád a MS) dnes jsem polovinu první třetiny pouze slyšel otevřenými dveřmi. Zatím 0:0. Dovětek. Třetina skončila slovy: „Těšíme se na přestávkový program.“ Aby ne, když každý zaměstnanec ví, že sledovanost je nade vše. I nad pravdu.

Sám jsem překvapen, že ač tento článek není o politickém zpravodajství ČT, musím položit otázku: „Taky máte blbou televizi?“