Agent německé rozvědky: USA o účasti Turecka v nelegálním obchodu s ropou ví už od roku 2014, ale mlčí

5. 12. 2015  AC24

Zástupce ministra obrany Ruské federace Anatolij Antonov řekl, že ozbrojenci „Islámského státu“ vydělávají kolem dvou miliard dolarů ročně na nelegálním obchodu s ropou. Podle jeho slov je do spolupráce s teroristy zapojeno nejvyšší vedení Turecka, i sám prezident Recep Tayyip Erdogan.

Bývalý agent německé rozvědky Rainer Rupp v rozhovoru pro RT uvedl, že Washington si už v roce 2014 byl vědom nezákonné činnosti Ankary.

Během včerejší konference představitelé Ministerstva obrany RF prezentovali satelitní snímky s kolonami cisteren s ropou kradenou teroristickou skupinou Daiš (Islámského státu). Na fotografiích je zřetelně vidět, že konečným cílem cisteren s ropou ze syrských vrtů je Turecko.

„Chci podotknout, že podle existujících svědectví je nejvyšší politické vedení (Turecka — pozn. red.) zapojeno do nelegálního obchodu. Mám na mysli prezidenta Erdogana a jeho rodinu. Turecká vláda jedná s krajním cynismem,” řekl náměstek ministra obrany Ruské federace Anatolij Antonov.

RT rovněž požádalo o komentář bývalého agenta německé rozvědky a publicistu Rainera Ruppa. Rupp řekl: „Účast Turecka v nelegálních obchodech s ropou je dobře známá věc. Na oficiální úrovni o tom vědí i Spojené státy. Já bych rád obrátil vaši pozornost na dokument, jenž byl publikován v roce 2014 oddělením pro boj s financováním terorismu při ministerstvu financí USA. Tento dokument říká, že velká část nelegální ropy „Islámského státu” končí v Turecku. Ropa je transportována přímo přes tureckou hranici ve velkoobjemových cisternách nebo je přečerpávána tajným ropovodem, který se táhne přes území severního Iráku kontrolované kurdskými bojovníky pešmergy”. Rupp dále pokračuje: „Washington proti tomu dlouhou dobu nedělal vůbec nic, popřípadě postupoval jen velmi chladně, aby odvrátil pozornost. To se dozvídáme nikoli od kritiků USA, nýbrž od samotné americké vlády, od bývalého zástupce ředitele CIA”.

Bývalý špion s dávkou ironie dodává: „Michaela Morella se v nedávném rozhovoru zeptali, proč USA tak neochotně bombardují ropovody a cisterny s nelegální ropou. Jeho odpovědí bylo (a to není vtip!): „My jednáme v zájmu ekologie.” Spojené státy nechtěly zapříčinit znečištění území ropou při jejím vylití z cisteren, jelikož později by se sem mohli vracet civilní obyvatelé. Oni nebombardovali cisterny s ropou kvůli ekologickým zájmům. Taková nádhera: CIA nyní pečuje o čistotu naší přírody!”

Zdroj: sputniknews.com