Další problém. Turecký poslanec má důkazy, že Erdoganův zeť je do ilegálních obchodů s ropou také zapojen

5.12.2015   AC24
Ve čtvrtek turecký premiér Ahmet Davutoglu k ruským tvrzením, že Turecko a konkrétněji president Recep Tayyip Erdogan se svou rodinou je zapojen do podloudnictví s ilegální ropou od ISIS, řekl následující:

V období Studené války existovala sovětská propagandistická mašinérie. Ta každodenně vytvářela další lži. Jakmile jim uvěřili, tak očekávali, že jim uvěří svět. To jsou ty pamětihodné lži a nesmysly od Pravdy. Měli v tom dávnou tradici, ta ale náhle znovu ukázala svou ohyzdnou hlavu.“

Jak už jsme poznamenávali, Davutogluovo hodnocení není úplně přesné. Je pár lidí, kteří tvrzením Moskvy „přikládají hodnotu“, a mezi nimi nejsou zrovna nejmenší úřady v Bagdádu, které Turecko v podstatě okrádá a nejen tím, že zařizuje podloudnictví s ropou od ISIS, ale i tím, že potrubím pumpuje 600 000 barelů denně do Ceyhanu z Kurdistánu.

Irák je ve skutečnosti tak rozčílený, že se chystá požádat Radu bezpečnosti, aby tuto situaci prošetřila a označila každého, kdo je do toho zapleten, za „zločince“.


Samozřejmě, že když jste autokrat – a tím Erdogan s největší určitostí je i přes směšná tvrzení Západu, že Turecko je demokracií – tak máte problém, neboť jste si nadělal celou spoustu nepřátel ve své vlastní zemi, a ač můžete potlačovat disent silou, tak vás stejně nakonec všechno dožene, a Erdogan nacházející se mezi obviňováním Ruska a opozičních stran pořád rozhořčených kvůli kroku vládní strany AKP s anulováním výsledků červnových voleb přes zahájení občanské války a vyhlášení předčasných voleb by se tedy mohl dostat do potíží.


Tato tvrzení podtrhuje zákonodárce za CHP Eren Erdem, který podobně jako Moskva říká, že brzy poskytne důkaz o Erdoganově roli při pašování ropy Islamistického státu. „Podařilo se mi zjistit, že do dodávek ropy teroristy Daesh je zapleten Berat Albayrak,“ řekl Erden ve čtvrtek na tiskové konferenci (viz více od Sputnik).


Berat Albayrak je Erdoganův zeď a je to turecký ministr energetiky a přírodních zdrojů.




Erdem ale není jediný, kdo tento týden zmiňoval Albayraka. Vzpomeňte na náměstka ruského ministra obrany Anatolije Antonova v jeho otevřených poznámkách během dramatické prezentace ruského ministerstva obrany ve středu, kdy řekl následující:

„Divím se tomu, že nikdo na Západě nevznesl jako problém to, že syn tureckého presidenta vede jednu z největších energetických společností a zeť byl jmenován ministrem energetiky? Jaký to úžasný rodinný podnik!“

„Existuje společnost s ústředím v Erbilu, která v roce 2012 nakoupila ty ropné cisterny, které v současnosti bombarduje ruské letectvo,“ řekl Erdem. „Teď studuji historii této společnosti. A ta má partnery v Turecku a nalézám mezi nimi vazby na Albayraka.“



Všimněte si, jak je to perfektně v souladu s tím, co jsme řekli minulý týden, konkrétně, že v určitých případech využívá ISIS kurdských přepravních tras, vazeb a infrastruktur v Turecku. Bude určitě zajímavé zjistit, existují-li vazby mezi Albayrakem, tj. ministrem energetiky, a BMZ Group Bilala Erdogana.


Jestli něco o Erdoganovi víte, tak víte, že takovéto věci nevezme blahosklonně, a jak si Erdem už všiml, stal se cílem očerňující kampaně:

„Dnes mě noviny Takvim nazvaly americkou loutkou, izraelským agentem, přívržencem kurdské PKK a podněcovatelem puče…, a to vše v jediné větě. Mám sklony věřit, že tento útok na mě je jen pokusem snížit můj význam, aby zaútočili na mou reputaci v očích veřejnosti kvůli tomu, že mé vyšetřování je pro vládu skutečnou hrozbou. Takováto hrubě negativní reakce naznačuje, že mé předpoklady jsou správné a že při odhalování pravdy jdu správným směrem.“

Tento zákonodárce říká, že takovýto typ útoků „jej jenom přesvědčil o potřebě dále toto vyšetřování vést až ke zdárnému konci.“

Mezitím můžeme jen doufat, že kvůli tomu odhalování pravdy, ten „konec“ pro Erdema neskončí v cele tureckého žaláře nebo hůře.




 

Překlad: Miroslav Pavlíček
Zdroj: zerohedge.com