Analytička WT: Washington, Erdogan, ropa a IS – vyšší úroveň korupce?

4.12.2015  První zprávy
 

Analytička Monica Crowleyová vyslovila podezření, že Spojené státy byly nějakým způsobem zainteresovány na to, že se ropa IS dostává mimo Sýrii.
Není nic překvapivého na tom, že Spojené státy popřely účast Turecka na financování teroristické skupiny Islámský stát, uvedla redaktorka analytických komentářů na internetových stránkách deníku The Washington Times Monica Crowleyová v rozhovoru pro televizi Fox News.

Rusko předložilo fotografické a videodůkazy, že Erdogan a jeho rodina a turecká armáda profitují z obchodu, který IS uskutečňuje přes území jejich země.

Crowleyová konstatuje, že není jasné, kdo mluví pravdu, ale Moskva „poskytla alespoň nějaký důkaz”.

„A není to jen o ropě, ale jde i o jiných druzích surovin. Jsem přesvědčena, že ruská videa jsou prvním důkazem. A nejsem překvapena, že Bílý dům a administrativa prezidenta USA popírají obvinění, a tvrdí, že to není pravda,“ uvedla Crowleyová.

Putin: Vládnoucí elita Turecka je zodpovědná za smrt ruských vojáků!

Pozorovatelka si je jistá, že pokud Moskva bude poskytovat více důkazů, že IS obchoduje přes Ankaru a turecký režim a vojáci z něj mají příjem, tak to značně zkomplikuje situaci.

„Je třeba připomenout, že tato administrativa (USA) je spojena s Erdoganem a Tureckem. Kromě toho je Turecko členem NATO, a to mate situaci ještě více,” řekla.

Crowleyová si také klade otázku, proč začaly Spojené státy teprve teď bombardovat ropné cisterny IS, narážeje na výhody pro Washington.

A pokud se ukáže toto spojení s Erdoganem pravdivé a Washington měl z této aliance zisk, tak „budeme muset do této, i beztak již neuvěřitelně obtížné situace, přidat další úroveň korupce a zmatku,“ zdůraznila analytička.

(kou, prvnizpravy.cz, foxnews.com, foto: repro fox news – Rozhovor s Monicou Crowleyovou na Fox News)