Syrské bojiště 3. 12. 2015 – video a jeho přepis

174.12.2015      NWOO       původní zdroj
1. prosince se dohodlo ústřední velitelství Svobodné syrské armády s guvernérem Homsu Talal Al-Brazim na trvalém příměří a na evakuaci zbývajících rebelů z Al-Wa’er. Evakuace bude ve dvou fázích:

1. Se umožní humanitární pomoc všem zbývajícím civilistům, kteří v této čtvrti žijí

2. Se přesune 600 bojovníků rebelů z Al-Wa’er do gubernie Idlib. Tento plán by měl podle předpokladu trvat dva měsíce. Poté bude mít syrská vláda plnou kontrolu nad celým městem Homs. Dohoda byla umožněna díky strategické iniciativě přijaté pro-vládními silami po zahájení ruských vojenských operací v Sýrii.

Jižní fronta už před tím uváděla, že Syrská arabská armáda se svými spojenci za podpory ruských válečných letounů, jejich zpravodajské pomoci a materiální podpory má i přes protiútoky teroristů významnou převahu v palebné síle a ve velení.

ISIS vyhlásila v prohlášení kontrolu nad al-Kafrah na vzbouřeneckém území a přesunuje se směrem k Azaz. Pokud Azaz zabere ISIS, rozšíří kontrolu ISIS nad pohraničními oblastmi, což jí umožní lepší přístup k pašeráckým trasám pro potenciální rekruty a zbraně. Rovněž to vojensky rozruší operační prostor, do kterého patří zásobovací trasy Dobyvatelské armády, k níž patří Al-Nusra, vedoucí do města Aleppo.

Ruské ministerstvo obrany předložilo důkazy tureckého zapojení do ropného podnikání ISIS. Patří k nim fotografie a videa konvojů s dodávkami ropy přejíždějícími přes hranici mezi Sýrií a Tureckem a informace o trasách pašování ropy ze Sýrie a Iráku do Turecka. Existují tři hlavní ropné trasy:

  1. Západní trasa vedoucí do tureckých středomořských přístavů
  2. Severní – do ropné rafinerie Patma
  3. Východní – do překladiště Džazri

Město Die ez-Zor je jedním z největších středisek těžby ropy. Dodavatelské trasy odsud vedou z východní Sýrie do rafinérie v Batman v Turecku. Rozsah tohoto ilegálního podloudnictví s ropou je ohromující.

Turecký president Recep Tayyip Erdogan řekl, že když bude moci Moskva dokázat tureckou účast na ropném obchodu ISIS, že rezignuje. Tak to má.