Bakala si zisky ponechá a ztráty přesune na stát

JP

12.11.2015  Ucho 24
Prostě se nezadařilo. Světové ceny uhlí klesají, a tak kapitán potápějící se lodi NWR, Z. Bakala, zavelel k evakuaci jednoho z potápějících se korábů. Důl Paskov prý bude uzavřen o rok dříve, nežli se předpokládalo. O práci by tak přišlo 2500 horníků a dalších zaměstnanců dolu, a samozřejmě také stovky pracovníků v nejrůznějších dalších malých a středních firmách logistického i výrobního charakteru navázaných na důl.

Podle střízlivých propočtů si za deset let vydělal uhlobaron a multimiliardář Bakala, který v roce 2004 spolu se svým společníkem zakoupil OKD, včetně minoritního podílu od státu, přes sto miliard korun. Tyto peníze jistě dobře investoval, jak se na investičního bankéře sluší a patří, takže mu nepochybně vynesly další peníze.

Do onoho výnosu přes sto miliard korun patří potopitelně i nějakých 20 až 25 miliard, které pan miliardář zkasíroval za prodej společnosti RPG Byty, s víc než 43 tisíci byty. Prodejem Bakala utnul požadavky na prodej těchto bytů nájemníkům za pro nájemníky výhodnou cenu, k čemuž se ale zavázala jak vláda, tak i on…

Státu tak zcela nepochybně zbydou jen nemalé náklady, které vyvolá potřeba řešit sociální situaci propuštěných horníků a dalších pracovníků. A Bakala se v klidu odsune do svého rodinného sídla na břehu Ženevského jezera, kde bude přemýšlet o dalším byznysu a o další podpoře knihovny Václava Havla.

Je zvláštní, že z úst tak často a tolik moralizujících přátel pravdy a lásky se tentokráte neozve ani slovo odsudku ve vztahu ke kapitalistovi, který jako kdyby vypadl z románů Ch. Dickense, ve kterých slavný anglický spisovatel líčil dravé a bezskrupulózní kapitalisty 19. století.

Pražská kavárna, která se tak ráda pohoršuje nad nevhodným chováním prezidenta M. Zemana, a někdy s ní bohužel musím souhlasit, tentokrát zcela mlčí například k faktu, že Z. Bakala se stylizuje do polohy ochránce odkazu V. Havla. Co by tomu asi říkal pan prezident Havel, kdyby ještě žil? Jestlipak by pro něj bylo přijatelné, aby se jeho jménem zaštitoval Z. Bakala, který se ani zbla nezajímá o osud horníků, kteří budou za pár týdnů nejspíš vyhozeni na dlažbu, ani o osud tisíců akcionářů, kteří koupili v okamžiku své nevědomosti akcie NWR, které mají dnes hodnotu blížící se k cenám toaletního papíru, ani o majitele obligací NWR, kteří mu sedli na lep, a dnes sčítají milionové ztráty…

Je zajímavé, že prokuratura v Olomouci, která si ráda všímá každého pšouku a nyní maceruje někdejší šéfku sekretariátu premiéra a nyní manželku bývalého premiéra Nečase zřejmě kvůli darovaným kabelkám a neodvedené darovací dani z nich, si vůbec nepovšimla, že Bakala zřejmě v dokumentech, které předložil důvěřivcům, když upisoval emisi akcií a emisi obligací NWR, pracoval s čísly, kterými vysoce nadhodnotil zásoby černého uhlí v dolech, jež vlastní. Co jiného by mělo být trestným činem, pokud je tato informace z médií pravdivá?

Samozřejmě pana Bakalu chápu, že se chce zbavit nerentabilní činnosti, na které dnes zjevně prodělává, aby měl dostatek prostředků na vydržování své cyklistické stáje jezdců, kteří se každoročně účastní světoznámého závodu Tour de France. To je pochopitelně důležitější než životy a životní úroveň horníků na Ostravsku.