Chersonskou oblast dávají Tatarům: Džemilev se pochlubil, že si zajistil podporu Erdogana na začištění oblasti od “vatniků”

24. 12. 2015     zdroj
Informace o tom, že Chersonská oblast se dává na milost a nemilost tatarským extremistům skupiny Mustafy Džemileva “Medžlis krymsko-tatarského národa”, byla potvrzena z první ruky. Zdá se, že Kyjev proti tomu nic nemá. Koncentrace Tatarů v Chersonské oblasti byla také odsouhlasena prezidentem Turecka Recepem Tayyipem Erdoganem. Ve vysílání Rádia Svoboda to oznámil pohlavár tatarských extremistů Mustafa Džemilev.


Osídlení Chersonské oblasti krymskými Tatary je v nemalé míře zdůvodňováno i cílem rozředit místní “proruské” obyvatelstvo, jehož procento je zde dost vysoké, a to dokonce i mezi místními úředníky.

Podle pohlavára extremistů se o tom jednalo při setkání s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem. Džemilev poznamenal, že chce soustředit krymské Tatary, kteří odjíždějí z poloostrova, na jednom místě, a z tohoto důvodu je zapotřebí jim poskytnout bydlení.

“Vyjíždějí do západních oblastí Ukrajiny a usazují se po celé Ukrajině. To není v našem zájmu, chtěli bychom, aby si zachovali svou národní identitu, aby bylo jazykové prostředí, a chtěli bychom, aby se soustředili v Chersonské oblasti, v blízkosti Krymu, aby bylo snadnější se vracet.

A také máme zájem na tom, aby byla v Chersonské oblasti zesílena ukrajinská přítomnost. Je tam hodně vatniků. Dokonce i úředníci si drží ty “dvouhlavé slepice” pro případ, že přijdou Rusové.
Řekl jsem mu (Erdoganovi), že je třeba vytvořit životní podmínky, jde o montované domy… Myslím, že pozemky pro toto budou vyčleněny. No a chystáme se tam také umístit svůj prapor,” prohlásil Džemilev.

Připomeňme si, že dříve bývalý lidový poslanec za Chersonskou oblast Alexej Žuravko oznámil, že otázka převodu Chersonské oblasti tatarským extrémistům je již diskutována na nejvyšší úrovni. Politik také informoval, že teroristé se dohodli na financování “tatarské republiky” v regionu Chersonu s americkým velvyslanectvím a Tureckem.

Připomeňme si také, že Lenur Isljamov, když oznamoval zprávy o nových fázích blokády Krymu, přiznal, že Chersonská oblast je prakticky celá “vatnaja” a “byla připravena k okupaci.” K tomuto závěru dospěl na základě toho, že jeho komplicům se nepodařilo nikoho přesvědčit, aby vyvěsil ukrajinské vlajky na podporu tzv. blokády Krymu.

Poznámka překladatelky: “vatnik” je přezíravý název pro ruského vlastence, který má na sobě podle uživatelů tohoto termínu prošívanou bavlněnou tmavě hnědou bundu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová

karikatura ruského vlastence: 33% závisti, 33% nenávisti, 33% hlouposti a 1% vodky.