Džemilev žádal Erdogana, aby financoval vojenskou jednotku na hranici s Krymem

19. 12. 2015      zdroj
Poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny Mustafa Džemilev hovořil během návštěvy v Turecku o plánech na vytvoření vojenské jednotky na hranicích s Krymem. Oznámila to agentura QHA.


Podle politika se předpokládá umístění jednotky v Chersonské oblasti, která hraničí s Krymem. Jednotka bude součástí ozbrojených sil Ukrajiny a bude podřízena ministerstvu obrany země. Avšak, jak poznamenal Džemilev, “možnosti Ukrajiny jsou omezené, jsou problémy s vybavením místa pobytu, ošacením, zbraněmi, stravováním” vojáků. “Na pořadu dne jsou všechny tyto náklady. Tyto otázky bychom chtěli dojednat s Tureckem,” řekl.

O své nápady se poslanec podělil s tureckým vůdcem Recepem Tayyipem Erdoganem, předsedou vlády Ahmetem Davutoglem a ministrem zahraničních věcí republiky Mevlütem Çavuşoğlem před návštěvou akce Seb-i Arus ve městě Konya.

Ukrajinský poslanec, který byl dříve v čele neuznaného medžlisu krymských Tatarů, se domnívá, že “v Chersonu je silný proruský vliv.””Tamní pobyt krymských Tatarů byl důležitý pro samotnou Ukrajinu”, je přesvědčen Džemilev.

QHA upřesňuje, že společně s Džemilevem navštívil Turecko i úřadující vůdce medžlisu, další poslanec Rady Refat Čubarov.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová 
Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová
Medžlis není registrován na území Ruska. Podílel se na několika protiruských akcích: v září organizovali představitelé medžlisu tzv. obchodní blokádu Krymu, v listopadu se stali účastníky energetické blokády, blokovali přístupy k poškozeným elektrickým stožárům, které vedou na poloostrov.