Indie zaplatí za Putinovy „šperky“ 4,5 miliardy $, což je největší obranný obchod za desetiletí

25. 12. 2015  AC24
Ruské vychvalované raketové systémy S-300 a S-400 se v poslední době trochu objevují v novinách. Minulý měsíc Moskva s Teheránem oficiálně oživily dlouho váznoucí kontrakt v hodnotě asi 800 milionů $, při kterém bude do Teheránu během následujících několika měsíců dodáno trochu S-300. Dohoda byla původně uzavřena v roce 2007, ale v roce 2010 bylo uprostřed mezinárodních sankcí na Írán plnění přerušeno. Putin tento zákaz letos zrušil s odkazy na pokroky jaderné dohody s Teheránem.


Netřeba říkat, že US a Izrael to nijak nepotěšilo. “My zas a znova objasňujeme své námitky proti tomuto prodeji systému S-300 do Íránu,” řekl mluvčí US ministerstva zahraničí Mark Toner.

“S-300 je výlučně obranná zbraň, která nemůže sloužit k ofenzivním účelům, a tak neohrozí bezpečnost žádné země, včetně samozřejmě Izraele,” uvedl v dubnu poté, co se Rusko rozhodlo v tomto kontraktu pokračovat, Sergej Lavrov.

Lavrov má pravdu, ale izraelské obavy neplynou z toho, že by Íránci plánovali preventivní úder. Netanyahu má spíše obavy, že by systému mohlo být použito k ochraně jaderných kapacit Teheránu a mohly by být odkloněny i do Libanonu nebo Sýrie. “Izraelské obavy z budoucí dohody o raketách mezi Ruskem a Íránem vyvěrají z možného předání těchto zbraňových systémů režimu Bashara Assada v Sýrii nebo Hizballáhu, což by významně omezilo svobodu aktivity Izraelského letectva na obloze Sýrie či Libanonu,” řekl Haaretz nejmenovaný izraelský činitel.

No, jak se ukázalo, pokročilé ruské protiletecké systémy v Sýrii opravdu skončily a Assadova armáda stejně jako Hizballáh jsou opravdu těmi, kdo z toho mají prospěch.

Už když Turecko Moskvě u syrské hranice sestřelilo jeden bojový letoun, tak se ozývaly fámy, že Rusko do Latakie poslalo S-400. Po tomto incidentu Rusko z vyslání těchto zbraní k ochraně zájmů Kremlu učinilo oficiální věc pro případ, že by ještě někoho napadlo zastrašovat střelbou po Suchojích.

Jak jsme už tento měsíc uvedli, Izrael tajně nacvičoval boj proti S-300 na Krétě během aktivit, které vypadaly jako snaha přijít na to, jak tento systém překonat, kdyby ty jednotky chránily íránské a syrské zájmy v poli.

Ve středu se S-400 ve zprávách objevily zase. Jelikož Bloomberg hlásí, že Indie je nachystána od Ruska koupit pět S-400 za asi 4,5 miliardy $ v rámci širší iniciativy premiéra Narendy Modiho o upgradu vojsk této země. Zde je více:

Indický ministerský předseda Narenda Modi letí do Moskvy poté, co schválil to, co má být největší zbraňový obchod s Ruskem od roku 2001, čímž znovu potvrzuje vojenské partnerství, které dodavatelé z poslední doby jako US budou mít těžkosti spolknout.

Ty protiletecké raketové systémy S-400, které si Indie plánuje koupit, patří mezi “korunní klenoty” ruských obranných kapacit, uvádí asijsko-pacifický analytik obranného průmyslu Jon Grevatt pro IHS Jane’s.

K té dvoudenní návštěvě začínající 23. prosince bude patřit i soukromá večeře s ruským presidentem Vladimirem Putinem a setkání v Kremlu za účasti ruských a indických ředitelů.

“Rusko s Indií mají velice silné partnerství, na jaké US může teprve zkoušet aspirovat,” řekl Grevatt.

“Prodeje z Ameriky mohou prýštit a být hojné, ale prodeje z Ruska zůstanou mohutné i tak, protože mezi těmito dvěma zeměmi je velká spousta rozběhlých programů.”

Těch 150 miliard $, které Modi plánuje utratit za upgrade svých ozbrojených sil, by mohlo být pro Putina pěkné přilepšení, když se ten potýká uprostřed Západních sankcí s druhým rokem recese.

Ač se v posledním fiskálním roce US ukázaly být největším obranným dodavatelem Indii, tak vazby této asijské země s Ruskem se táhnou až do sovětské éry.

Indický panel obranných akvizicí minulý týden schválil nákup pěti systémů S-400. Ač je cenu třeba ještě dojednat, nejspíš to bude stát 4,5 miliardy $, řekl činitel ministerstva obrany žádající, aby nebyl identifikován, protože tyto podrobnosti nejsou ještě veřejné.

Tím by se to stalo hodnotou největším obchodem od roku 2001, kdy Indie souhlasila s koupí 140 tryskových bitevníků Suchoj Su-30MK, což Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru odhaduje na hodnotu až 5,4 miliard $.

Bloomberg se rozhodl uvést ještě další možné dohody mezi těmito dvěma zeměmi:

  • Kamov OAO by mohl být jmenován partnerem Indie pro stavbu 200 lehkých vojenských dopravních helikoptér K-226T; tento obchod by byl o ceně 1 miliardy $, hlásila indická televize.
  • Leasing druhé útočné ponorky s jaderným pohonem z Ruska. První ponorka byla leasnuta za 1 miliardu $ na 10 let v roce 2012.
  • Objednávka tří ruských válečných fregat pro Indické námořnictvo. Indie v roce 1997 zaplatila 1 miliardu $ za tři fregaty třídy Talwar.
  • Dohoda o obnově společného vývoje leteckého bitevníku páté generace, která před dvěma lety uvázla kvůli rozmíškám o nákladech. Odhadovaná hodnota projektu je 10 miliard $.

Takže “izolované” Rusko je zase nuceno podstrkovat své starobylé sovětské vojenské technologie maličkým darebným státečkům. Ale počkejte. Moskva ve skutečnosti prodává nejpokročilejší protileteckou obrannou technologii na planetě jedné ze světově nejdůležitějších vynořujících se ekonomik, se kterou má Kreml dlouhodobé a velice vřelé vztahy.

Každému, kdo pořád ještě baští tu povídačku o “izolaci” Putina, doporučujeme, aby si promluvil s premiérem Modim, který o ruském vůdci tento týden pronesl následující: “—-Na něm je nejlepší to, že ví, jak si udržet vztahy. Má obzvláště sílu se pro vztahy i obětovat. A to se málokdy vidí.—-”

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com