Jeremy Corbyn zůstal všemi opuštěný jako kůl v plotě a zbyli mu „jen voliči“


RICKW
14. 12. 2015               Levá perspektiva    původní: Evening Harold

3. května se ve Spojeném království konaly doplňovací parlamentní volby za obvod Oldham West a Royton. Šlo o první volební klání o křeslo v parlamentu, do nichž šla Labour party pod vedením čerstvě zvoleného předsedy, charizmatického Jeremy Corbyna, jehož pozice posunuly stranu výrazně doleva, nejvíce za několik desetiletí.

Volby se konaly v tradiční labouristické baště, ale podle názorů velké většiny britských politologů, analytiků, novinářů a komentátorů politického dění, bylo tentokrát křeslo pro Labour party v ohrožení, a to zejména ze strany pravicově populistické UKIP. Všeobecně se očekával slabý výsledek Strany práce, který nažene vodu na mlýn kritikům „ultralevicového“ Corbyna. A jak to dopadlo? Zdrcujícím vítězstvím labouristů a velkou ztrátou pro vládní konzervativce! Následující článek, překlad z Evening Harold, ironicky glosuje, co se v Oldhamu vlastně stalo:

Jak ukázaly nedávné doplňovací volby v Oldhamu, předseda Labour party Jeremy Corbyn se dnes nachází v takové politické izolaci, že jediná obskurní skupina, o kterou se ve Spojeném království může ještě opřít, jsou „voliči“.

Když Corbyn čelil v doplňovacích volbách v Oldhamu naprosto jisté porážce, uchýlil se k podpásovému triku a začal přesvědčovat normální Angličany, aby šli houfně volit kandidáta jeho Labour party.

Výsledek voleb, kdy Labour získala velkou většinu hlasů a navýšila oproti minulosti svůj podíl [o 7,5%] odsoudili komentátoři jako „zradu“ a „podjaté sympatizování s labouristy“. Komentátor The Sun, Ron Liddle, vysvětlil, že Labour party vlastně vůbec nevyhrála, neboť získání největšího počtu hlasů v demokratických volbách není žádnou zárukou férovosti a svůj názor podpořil příklady z minulosti, jakými byli Hitler, Stalin a – poněkud nejasně – i hit skupiny ABBA z Eurovison Song Contest z roku 1974, „Waterloo“.

Zatím není známo, jak se po tomto utrpěném strašlivém vítězství bude dále vyvíjet Corbynova politická kariéra. Pokud by se tento výsledek opakoval i ve všeobecných volbách v příštím roce, Labour by si šla pro obrovský úspěch, ale to by pravděpodobné nespasilo člověka, kterému upřímně řečeno není dovoleno vyhrát.

„Corbyn se bude dnes ráno pěkně stydět“, tvrdil premiér David Cameron. „Ujišťovat voliče, že nepodporujete bezhlavé bombardování, a pak očekávat, že ho zvolí – tak to je vážně dost laciné. K tomu se já nikdy neuchýlím.“

Mezitím pan Nigel „zapomenutý“ Farage přesvědčivě vysvětloval, proč byly volby v Oldhamu nespravedlivé vůči jeho voličům. Je zjevné, že umožnit volit poštou diskriminovalo podporovatele UKIP, neboť „oni neví, jak používat známky“.