Krymští Židé odmítají lži Petro Porošenka

porošenko 12 2015

Jan Urbach
28.12.2015  Vaše věc

Židovské organizace Krymu kategoricky odmítly prohlášení prezidenta Ukrajiny Petro Porošenka o porušování práv Židů, jak prohlašoval v souvislosti se situací na Krymu v izraelském Knessetu. “Tato prohlášení jsou nepravdivá,“ říká se v prohlášení.

Krymští Židé hovoří o beznadějném pokusu takovým lhaním narušit pravdivý obraz existujících vztahů mezi etniky na ruském Krymu. Autoři v prohlášení uvádějí, že Krym je domovem více než 170 národností a Židé jsou jednou z velmi důležitých. Připomíná se, že zde nejsou projevy antisemitismu, nejsou tam pochodňové pochody s hákovým křížem a nemají tam Banderu.

Naopak se uvádí, že je známo, že v posledních dvou letech opustily Ukrajinu tisíce Židů, Rusů a dalších národností. Mnozí z těchto uprchlíků odešlo na Krym. Krymští Židé dodávají, že „milují a vzpomínají na skutečnou Ukrajinu a její národní barvy, bohatou kulturu, pohostinné lidi, takovou Ukrajinu, jaká byla před nekontrolovaným nacionalismem a Banderou“. 

Autoři poukazují na to, že dnes Židé Krymu jsou “pod ochranou ruského státu”. „Máme plnou podporu naší kultury, tradic, svátků a řadu klíčových pozic v mocenských strukturách zaujímají Židé,“ vyvracejí židovské organizace Krymu lži Porošenka pronesené před několika dny v Izraeli.