Lidé se srocují proti aktivistům „blokády“ Krymu. To hlásí ne ruská, ale ukrajinská TV

– ea24 –
28. 12. 2015 Eurasia24

Proti účastníkům „blokády“ Krymu se vzbouřili obyvatelé Kalančaku, města v ukrajinské Chersonské oblasti. Vstupují do domobrany, která bude udržovat pořádek a chránit obyvatele i před aktivisty z krymské hranice. To není projev „ruské propagandy“, ale zpráva TV Ukrajina.

Místní obyvatelka Valentina Plotnikova, majitelka nevelké kavárny v Chersonské oblasti, říká, že se už opakovaně stala obětí účastníků takzvané blokády Krymu, kteří střílejí, kradou a bijí lidi, a to při shovívavém přístupu policie. Valentině vyhrožovali zabitím a jejímu muži zlomili při napadení čelist. Jí samotné pomohly příslušnice policie, které ji ukryly v kanceláři, zatímco policisté se podle ní jednoduše bojí.

Místní obyvatelé říkají, že aktivisté „blokády“ Krymu drží ve strachu celé město: ve dne kontrolují cesty a večer vtrhávají do jejich domovů, pijí a dělají výtržnosti v místních barech.

Podle lékaře zdejší nemocnice Lorise Kušnira je za vším takzvaný Patriotistický klub Ajdar, jehož příslušníci se neostýchají ani přes den chodit se zbraněmi a dopouštět se zločinů – jeden chlapec například musel podstoupit operaci poté, co jej postřelili do břicha.

Police tvrdí, že situaci kontroluje a že bez důkazů nikoho zadržet nemůže. „Fakta“ žádají také aktivisté „blokády“ Krymu.

Obyvatelé Kalančaku říkají, že se svými problémy zůstali sami. „Budeme vytvářet partyzánské oddíly, budeme je sami chytat a budeme je tak bombardovat, že z nich bude lítat peří. To je třeba dělat,“ řekl v emotivním projevu jeden z místních.

Do domobrany se už přihlásilo okolo stovky obyvatel města. Obrátili se také k prezidentovi s požadavkem ukončit zločiny aktivistů „blokády“ Krymu.

Celá reportáž v ruštině je zde:


Zdroj: reportáž TV Ukrajina
Foto: YouTube.com