Ministerstvo obrany RF překvapila prohlášení USA o ropě DAEŠ: zavání to přímou podporou

6. 12. 2015   zdrojzdezde
USA mají veškeré potřebné technické prostředky pro zachycení dodávek ropy DAEŠ do Turecka, bylo řečeno Ministerstvem obrany Ruska. Ministerstvo obrany Ruska je překvapeno prohlášeními, že USA nevidí, jak probíhá pašování ropy od teroristů do Turecka. Oznámil to oficiální zástupce ruského ministerstva obrany, generálmajor Igor Konašenkov.


Podle něj se takové výroky podobají přímé podpoře, uvádí TASS.

Agentura připomníná, že již dříve mluvčí amerického ministerstva zahraničí novinářům řekl, že fotografie Ministerstva obrany Ruska, které ukazují stovky nákladních aut s ropou v Rusku zakázané teroristické skupiny “DAEŠ” jsou pravé. Poznamenal však, že “na fotografiích není vidět hraniční přechody s autocisternami, které překračují hranice.”

Konašenko zdůraznil, když komentoval vyjádření zástupce ministerstva zahraničí USA, že taková prohlášení USA vyvolávají úsměv.

Připomněl, že Ministerstvo obrany Ruské federace předložilo kromě satelitních snímků i video důkazy z prostředků objektivní kontroly, které zaznamenaly, jak autocisterny nejen projíždějí přes kontrolní stanoviště na turecké hranici, ale činí tak bez zastavení.

“Když američtí představitelé říkají, že nevidí, jak se dodává pašovaná ropa teroristů do Turecka, to už není vychytralost, to zavání přímou podporou,” dodal oficiální zástupce Ministerstva obrany RF.

Konašenkov také konstatoval, že americká strana má všechny technické prostředky, které jsou nezbytné k zachycení pašování ropy od teroristů do Turecka.

“Doporučujeme jim, aby se podívali na videa ze svých dronů, kterých je, mimochodem, nad syrsko-tureckou hranicí a roponosnými oblastmi kontrolovanými teroristy v poslední době třikrát více”, uzavřel generálmajor.

Igor Konašenkov také poznamenal, že Rusko je překvapeno prohlášením hlavy Pentagonu o tom, že letectvo USA ničí poslední měsíc pouze ziskové ropné společnosti teroristů v Sýrii a Iráku.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová