NI: Ruský raketomet TOS-1 Buratino by mohl změnit syrskou válku

4.12.2015   První zprávy
Charakteristiky TOS-1 Buratino mohou donutit účastníky vojenského tažení v Sýrii, aby přehodnotili svůj přístup k válčení, kdy jedna salva může zničit několik bloků, píše The national Interest.
Ruská dodávka systémů raketové palby TOS-1 Buratino Sýrii by mohla změnit průběh kampaně, stejně jako „pravidla hry” stanovená v Středním východě, tvrdí publicista Dave Majumdar v americkém vydání The National Interest.
„TOS-1, instalovaný na podvozku tanku T-72 – to není obyčejné samohybné dělostřelecké zařízení, ale primárně je určeno k masivní palbě termobarických raket proti pěchotě v uzavřených prostorách, jako jsou městské a horské oblasti,” popisuje analytik.

Majumdar uvádí, že ve své podstatě je TOS-1 Buratino tank T-72 s dálkově ovládanou věží, kde umístěno 30 raket ráže 220 mm. Rakety se dodávají ve dvou verzích – jedna z nich obsahuje termobarickou hlavici, ostatní rakety používají zápalná zařízení. Na rozdíl od konvenčního dělostřelectva, byl Buratino vytvořen jako podpůrná zbraň pěchoty.Rádius dosahu je od 400 do 5000 metrů.

National Interest: Ruské zbraně budou schopné zničit Islámský stát!

Jedna salva Buratino může zničit plochu od 200 do 400 metrů. „Jinými slovy může okamžitě změnit několik bloků v doutnající trosky,” dodal National Interest.

To proto, že na rozdíl od konvenčních výbušnin, které obsahují své vlastní oxidační činidla, termobarický výbuch spoléhá na atmosféru s kyslíkem. Zjednodušeně řečeno, hlavice uvolní oblak chemických látek, která se mísí se vzduchem před tím, než vybuchne. Výsledný výbuch je obvykle mnohem větší, než ekvivalentní hmotnost běžného arzenálu a vytvoří masivně vysoké teploty exploze a vysokotlakovou rázovou vlnu. Ti, kteří jsou v zasažené oblasti, a nejsou okamžitě spáleni, umřou, když přetlak zničí jejich plíce.

Jiří Kouda,První zprávy
A tyto specifikace, shrnuje publikace, mohou změnit průběh vojenského tažení v Sýrii.