Ostuda: Bohaté státy nechávají uprchlíky na Blízkém Východě na holičkách

9.12. 2015     zdroj
Bohaté státy světa projevují vůči uprchlíkům na Blízkém Východě bezpříkladnou ignoranci. Ani Světový program výživy, ani UNHCR/Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky při OSN/ nejsou dostatečně financovány. Místo toho, aby se pomáhalo zde, vydávají se miliardy na stále novější bomby, nebo jsou převáděny do Turecka. Kdo se pak diví, že uprchlíci chtějí za každou cenu do Evropy?


Zásobování syrských uprchlíků v oblasti Blízkého Východu podle Světového programu výživy /WFP/ není na rok 2016 zajištěno. Až do května příštího roku stále chybí přísliby v rozsahu 300 miliónů dolarů, řekla v úterý zpravodajské agentuře Reuters v Berlíně tisková mluvčí WFP. Spolková kancléřka Angela Merkelová již oznámila, že se v Londýně má konat konference dárcovských států, aby se zabránilo další uprchlické vlně směrem do Evropy. To je sice chvályhodná myšlenka – ale proč není možné na bohatém Západě tuto relativně malou sumu zaplatit nebyrokratickou cestou?

Místo toho se uzavírají pochybné obchody s tureckým prezidentem Erdoganem – zde peníze zjevně žádnou roli nehrají. Spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble řekl v úterý v Bruselu po poradě se svými evropskými kolegy o plánované miliardové pomoci EU Turecku za účelem lepšího zabezpečení uprchlíků v zemi toto: „ Co asi vůbec nepůjde, abychom si poradili s Tureckem, protože nemůžeme sehnat těch 2,5 miliard. V tom byli všichni zajedno.“

Zároveň tečou stovky miliónů do krupobití bomb nad Sýrií, o kterém nikdo neví, k čemu slouží, který ale bude mít určitě za následek jednu věc: ještě více uprchlíků, ještě více utrpení, ještě větší katastrofu.

WFP dostal na rok 2015 k 8.prosinci podporu 850 miliónů dolarů, sdělila jeho mluvčí. „ To odpovídá 58 % nutné potřeby, abychom v současnosti zabezpečili více než čtyři milióny Syřanů v zemi a asi 1,4 miliónu uprchlíků v sousedních zemích potřebnými porcemi jídla a pomoci při výživě přes elektronické dobropisové karty“. USA a Německo přispěly dohromady padesáti procenty obnosu. Francie nepřispěla ani pětinou toho, co Německo – ale země se intenzívněji angažuje při zásobování uprchlíků v jiných částech světa.

Krácení přídělů jídla WFP pro syrské uprchlíky, zejména v Libanonu a Jordánsku, je považováno za důvod, že počet Syřanů, kteří chtějí přijít do EU, silně vzrostl. V říjnu mohla být měsíční sazba pro zabezpečení uprchlíků opět navýšena na 21 dolarů za měsíc – to ale stále odpovídá jen 80 % pravidelné sazby. Kromě toho může WFP zásobovat je část syrských uprchlíků. Kvůli finančnímu podzásobení musel WFP začátkem roku 2015 zanechat zásobování devíti uprchlických táborů v Turecku, řekla mluvčí.

Podobně to vypadá i u Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky při OSN /UNHCR/, který financuje ubytování. Pro zabezpečení uprchlíků v Sýrii došlo k 8.prosinci 2015 jen 43 % potřebných prostředků mezinárodního společenství, sdělila na dotaz organizace. Pro zabezpečení lidí v sousedních zemích Sýrie dostal UNHCR jen asi polovinu nutných prostředků / 58%/.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila Mgr. Zdeňka Holešová 
Deutsche Wirtschaftsnachrichten: Eine Schande: Reiche Staaten lassen Flüchtlinge im Nahen Osten im Stich