Putin spustil provoz druhé linie energetického mostu na Krym

15. 12. 2015      zdroj
Ruský prezident Vladimír Putin nařídil prostřednictvím telemostu spustit dodávku elektřiny po druhé linii energetického mostu z území Krasnodarské oblasti na Krym. Informovala o tom agentura RIA Novosti. “Začněte”, dal prezident RF pokyn účastníkům spuštění.

Putin požádal, aby v dubnu-květnu 2016 bylo zajištěno zprovoznění dvou dalších linií dodávky elektřiny z Kubáně na Krym a dosaženo dodávek na poloostrov ve výši 800 MW. “To vykryje všechny potřeby Krymu,” dodal. Prezident poznamenal, že je nutné, aniž by se snížilo tempo, vybudovat vlastní generování elektřiny v republice, což nejen poskytne energii pro místní obyvatele, ale “vytvoří také podmínky pro hospodářský rozvoj.”

Ministr energetiky Alexander Novak, který se nachází v Feodosii, oznámil prezidentovi, že zajištění Krymu ruskou elektřinou dosáhlo 1 000 MW. Je to 80 až 100 procent potřeb regionu v závislosti na denní době. Druhá větev energetického mostu umožnila podle ministra převést krymský energetický systém do jednotného režimu práce s ruským systémem.

Novak upřesnil, že spolu s druhou linií byl spuštěn provoz nové rozvodny a také 122 kilometrů elektrického vedení.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr, Vladimíra Grulichová