Stovky Afričanů zaútočily na španělskou hranici

26.12.2015 První zprávy

V Maroku na hranici španělské exklávy Ceuta zaútočili stovky Afričanů. Téměř dvěma stům z nich se podařilo překonat ostnatý drát. Jsou zde mrtví a ranění.

Stovky Afričanů v noci v pátek 25. prosince zaútočily na hranici mezi Marokem a španělskou exklávou Ceuta v severní Africe. Někteří z nich se pokusil proniknout do Ceuty po zemi přes plot s ostnatým drátem. Chtěli se tak dostat na španělské území a dále přes moře proniknout do Evropy.

185 Afričanům se podařilo proniknout na území Ceuty. Mnoho z nich bylo zraněno. Podle Červeného kříže bylo 12 migrantů hospitalizováno s vážnými zlomeninami, dva další se utopili v moři. Podle španělských úřadů, uprchlíci vykazovali neobvykle vysokou míru násilí páchaného na pohraniční stráži.

Marocká policie zatkla více než 100 migrantů a zabránila tak jejich účasti na útoku na hranici španělské exklávy.

I zde probíhá hranice schengenského prostoru. Aktuální starost EU odkud a kudy přicházejí do Evropy imigranti, jak chránit nejen schengenskou hranici, ale i celé pobřeží poloostrova Evropa, zdá se, stojí na vratkých základech. Píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Zbořil: Jsme spoluvládci pěti moří, uvědomuje si to vůbec někdo?

Autonomní město Ceuta je spolu s městem Melilla jednou ze dvou španělských exkláv na pobřeží severní Afriky, ležící na nejsevernějším cípu Maghrebu poblíž Gibraltarského průlivu. Na město si činí nárok Maroko.

Ceuta se stala cílem migrantů z mnoha zemí Afriky, kteří se pokoušejí přes Maroko (a Alžírsko) dosáhnout města, a docílit tak vstupu do Španělska a tím i EU. Město je sice chráněno před ilegálními přestupy dvěma vysokými ploty (jeden je vysoký 3 m, druhý 8 m), hlásiči pohybu, infračervenými kamerami i četnými hlídkami policie Guardia Civil, ovšem obdobně jako v Melille s pochybnými výsledky. Španělé postavili třetí plot, tentokrát je vyšší, aby se zabránilo snadnému přelézání migrantů na domácky vyrobených žebřících.

(rp,prvnizpravy.cz,dw,foto:arch.)26.12.2015  První zprávy