Schwarzenbergovo pokrytectví


Jiří Baťa
26. 12. 2015  
Karel Schwarzenberg ( a nebude zřejmě jediný) který se ozval, aby vyjádřil své pohoršení nad výrokem prezidenta Zemana, že Česko by mohlo do eurozóny vstoupit až po odchodu Řecka z EU. Jako vždy i tentokrát se pan Schwarzenberg hned chytá příležitosti, aby dal M. Zemanovi nějak „za vyučenou“ (nejlépe však, kdyby mu k tomu mohl dát i pohlavek). 

Lze pochopit, že něco takového se našim eurohujerům hodně zajídá, ale k pokud by neměla ČR z EU vůbec odejít, potom vstoupit do eurozóny v současné či blízké době je nereálné. Že prezident Zeman veřejně konstatuje svůj názor, což ovšem nelze hodnotit jako podmínku, má k tomu jistě dostatek pádných ekonomických a politických důvodů. Nemluvě o tom, že řada dalších politiků, ale i občanů si o vstupu do eurozóny myslí de facto totéž, pokud nejsou zrovna pro vystoupení z EU.

Ovšem Schwarzenbergovo peskování a moralizování Zemana kvůli jeho výroku je hodně nepatřičné, neřku-li přímo drzé. Jeho „Nikdo se nenechá rád urážet, i kdyby to bylo od hlavy jiného státu, tudíž na to patřičně reaguje a za svoje výroky o Řecku by se měl omluvit řeckému prezidentovi“. To je jistě pravda, ale od Schwarzenberga je to natolik pokrytecké a ješitné, že pokud by měl někdo dostat výtku, či se měl omluvit, měl by to být především sám Karel Schwarzenberg . Jednak proto, že jeho kritika je naprosto nepatřičná, protože o žádnou urážku ani osoby, ani státu nejde a je jen na Řecku, jak na tuto skutečnost bude věcně reagovat, na druhé straně jak on sám (Schwarzenberg), tak celá řada (nejen) jeho souvěrců z TOP 09 ne jednou, ale stokrát urazili jak samotného prezidenta Zemana, tak také např. prezidenta RF V. Putina (viz foto) a nikoho z nich se nad urážkami nepozastavil (spíše je kvitoval) a  ani ve snu nikoho nenapadlo, že by se měl někomu z nich veřejně či jinak omluvit. A že to byly hodně hrubé a ostré výpady a urážky! Oni se hájí tím, že v demokratickém státě je svoboda slova zajištěna. Že je někdy (svoboda slova) hulvátsky a sprostě vyjádřena třeba Kalouskem, Zlatuškou, a jinými pravdoláskaři? To prý patří k věci!

Takže vzkaz Schwarzenbergovi: Kadle, v ČR nejen pro Schwarzenbergy, Kalousky a další „demokraty“ existuje svoboda slova. Také M. Zeman má právo na svobodu slova a jeho výrok není urážkou, ale jen faktické konstatování stavu věci a situace v ČR a EU, stejně jako názor na stále ještě velmi nestabilní situaci Řecka, na což má M. Zeman jako prezident právo se vyjádřit, ať se to komu líbí nebo ne.