Syrská armáda a domobranci zničili poblíž Damašku podzemní město teroristů o rozloze pěti kilometrů čtverečních v hloubce 25 metrů

25. 12. 2015      zdroj
Teroristé vybavili nejen prostory pro odpočinek a vaření, ale dokonce i vlastní nemocnici. Syrská armáda a domobranci zničili podzemní město teroristů, kde se schovávali při bombardování. V hloubce 25 metrů měli teroristé vše potřebné pro život. 


Zvláštní zpravodaj LifeNews byl svědkem útoku a viděl, jak extremisté žili během vládního obléhání.

Okres Daraya nedobývali poprvé, ale když vojáci území obsadili, teroristé na ulicích nebyli – ani živí ani mrtví. Teď je jasné proč. V jednom z domů, kde se údajně teroristé ukrývali, našli vojáci syrské armády průlez do podzemí, který vedl ke skutečnému městu. Jak se ukázalo, tyto průlezy byly zřízeny v každém domě, právě tam teroristé přečkávali útoky. Zásoby jim umožňovaly, aby na povrch nevycházeli několik dní.

Podzemní úkryt nebudovali jeden nebo dva měsíce. Jeho rozloha je pět kilometrů čtverečních. Pro případ ústupu byly ve městě položeny miny, které by umožnily vyhodit do povětří celý systém.

Tunelů je tolik, že město se spíše podobá bludišti. Jde do hloubky 25 metrů. Aby nezabloudili, vypracovali teroristé zvláštní schéma. Zanechávali zvláštní značení a každá skupina byla zodpovědná za svou část systému. V podzemním městě bylo vše jako v běžných domácnostech – ložnice, kuchyně a obývací pokoje. Zdá se, že teroristé zde žili trvale. Měli tam dokonce svou vlastní nemocnici se zásobou léků. Nyní je podzemní město, a také spojení s teroristy v jižní Hutě, zničeno, polovina obyvatel labyrintu byla zajata syrskou armádou.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová