Unikátní záběry: Tor útočí za jízdy

– geo –
28. 12. 2015  Eurasia24

Ruské ministerstvo obrany uvolnilo záběry zkušebních odpalů střel protivzdušných systému Tor-M2U na polygonu Kapustin Jar v Astrachaňské oblasti. Záběry jsou jedinečné v tom, že zachycují schopnost zaútočit na vzdušné cíle za pohybu odpalovacího zařízení, při jízdě rychlostí pětadvacet kilometrů v hodině na nezpevněném povrchu.

Systémy Tor se vyznačují velmi vysokou pravděpodobností zásahu cíle (přes devadesát procent), což se potvrdilo i v tomto testu: cíle byly zasaženy první raketou. Z informací ministerstva obrany vyplývá, že se jednalo o vůbec první test tohoto druhu, a podle všeho to byl test velmi důležitý: prokázal totiž schopnost protivzdušné obrany bez omezení krýt přesunující se vojenskou techniku.

Systém Tor-M2U je poměrně nový, ruské ozbrojené síly jím disponují od roku 2011. Jedná se o novou verzi osvědčeného komplexu krátkého dosahu. Tor-M2U je schopný úspěšně zneškodňovat všechny druhy letadel a také střely s plochou dráhou letu a bezpilotní prostředky. Tor-M2 dokáže útočit na čtyři cíle najednou, maximální dálkový dosah je dvanáct kilometrů.

Eurasia24.cz o systému Tor psala také v souvislosti s dodávkou raket S-300 do Íránu. Na videu níže je kromě prostředku Tor-M2U zachycen také noční odpal rakety systému S-300.