V USA vědí, kde se dělá propaganda DAEŠ, ale neničí centra – WT

18. 12. 2015       zdroj
Úroveň propagandy teroristické skupiny “DAEŠ” a profesionalita, s níž je prováděna, je bezprecedentní pro islámským terorismus, ale koalice v čele s USA nespěchá, aby s tím něco dělala, uvádějí Washington Times. Jak píšou noviny, kvalita informací propagandy teroristické skupiny “DAEŠ” může vyvolávat závist mnohých představitelů západních médií. Hlavním propagandistickým časopisem skupiny je “Dabiq”, který již má 12 čísel, je nyní možné ho číst on-line v několika jazycích včetně arabštiny, angličtiny, francouzštiny, ruštiny a turečtiny, a úrovní svého provedení může soutěžit s mnoha tištěnými periodiky USA.


Protože DAEŠ chápe význam vizuální prezentace informací pro moderního člověka, aktivně se uchyluje k videu, které se vyznačuje vysokou úrovní zpracování, začleňuje různé speciální efekty, animace a mnoho dalšího.

Tato videa jsou bezpochyby určena pro mezinárodní publikum. V prosinci se objevilo první video v čínštině, které vyzývá muslimy, aby “se probudili” ze století ponížení.

Není jasné, kde přesně byla prováděna montáž těchto materiálů. Podle zdrojů v rámci zpravodajských struktur mohli příznivci skupiny dělat finální montáž a nahrát je do internetu kdekoli.

Je však důvod předpokládat, že tyto materiály byly vyrobeny na území pod kontrolou teroristické skupiny “DAEŠ” buď v Iráku, Sýrii, nebo v jedné z “provincií” nového chalífátu v Libyi, Egyptě, Jemenu, Alžírsku, Afghánistánu, Nigérii, na severním Kavkazu a jinde. Podle expertů existuje na území “DAEŠ” 35 center, která vyrábějí propagační materiály.

Koncem listopadu Washington Post publikoval své vlastní šetření, provedené na základě komunikace s dezertéry a členy skupiny, kteří podrobně mluvili o tom, jak se buď podíleli na propagandistické mašinérii DAEŠ, nebo se dostali do jejího vlivu.

Podle nich bylo v jedné z enkláv kontrolovaných DAEŠ u města Aleppo v severní Sýrii jedno z těchto propagačních center. Bylo tam nejmodernější vybavení, bezdrátový přístup prostřednictvím tureckého internetového providera. Redakce předpokládá, že centrum sloužilo jako pomocná redakce časopisu “Dabiq” a islamistického televizního kanálu “Al-Furqan”.

Avšak navzdory skutečnosti, že americké rozvědce se podařilo lokalizovat centra, která vytvářejí propagační materiály, velení koalice proti DAEŠ nespěchá se zasazením úderů. A to nejen kvůli obavám, že tyto útoky povedou k obětem mezi místním obyvatelstvem, ale také kvůli snaze pokračovat v jejich studiu.

Pentagon odmítl komentovat informace Washington Post, neodpověděl ani na dotaz novinářů, zda se velení koalice chystá udeřit na mediální centra. Armáda také nemohla uvést jediný konkrétní případ, kdy by cílem úderů byla centra pro výrobu propagačních materiálů.

Podle anonymních zdrojů The Times probíhají v Obamově administrativě bouřlivé spory o tom, zda je třeba zasazovat údery na mediální centra teroristické skupiny “DAEŠ”, protože pokud je nechají fungovat, mohou být i nadále studována.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová