Válka Merkelové

Jakob Augstein

1. 12. 2015    Spiegel on line
Německo táhne do války. Bez strategie, bez vyhlídky na úspěch. Hlavně, že jsme u toho. Cena může být vysoká. Nebezpečí terorismu v zemi stoupne.
Satelity a tornáda pro průzkum, fregata a tankovací letadla. Není to vojenská síla, činící dojem, kterou chce v Sýrii použít Německo.
Ale na tom nezáleží. Co má význam, je , že Němci se s konečnou platností stávají válečnou stranou v tomto beznadějném konfliktu. Dosud se Německo drželo stranou. Ne ze zbabělosti, ale z rozumu. 

Zde neexistuje žádné východisko. Příliš mnoho stran sleduje příliš mnoho protichůdných zájmů. Ale nyní je válka v Sýrii také naše válka. Proč? Z lásky k Francii, principiálně je to dobrý důvod. Ale ne dost dobrý pro válku. A neospravedlňuje riziko, že terorismus přijde i k nám.

V Sýrii momentálně bojují – bez nároku na úplnost: USA, Kanada, Velká Británie, Francie, Rusko, Spojené arabské emiráty, Katar, Saudská Arábie, Bahrain, Jordánsko, Fronta al – Nusra, Turecko, Hisbaláh, Irán, „Svobodná syrská armáda“, několik kurdských skupin, syrská armáda, a samozřejmě „IS“. V Sýrii je stále volné místo. Nyní také pro Němce.

„ Připomínám všem , že nejen konáním, ale také opomenutím se můžeme stát viníky“, řekl Frank – Walter Steinmeier, náš Hamlet na ministerstvu zahraničí. Přitom se nad tím nemusíme tak hluboce zamýšlet. Stačí docela střízlivý rozum. Colin Powell formuloval pro George Bushe Staršího čtyři jednoduché podmínky, které musí splňovat každé válečné tažení: mohutná přesila, veřejná podpora, jasné cíle, rychlý ústup.

První válku v Zálivu vedli Američané podle Powellovy doktríny a zvítězili. Od té doby se tím již nikdo neřídil – a americké války ztroskotaly, jak v Afghánistánu, tak v Iráku. Je to proto, že válka již není nástrojem politiky, ale sama se politikou stává. Nemusí být již vítězná. Musí zůstat válkou, která se dá vést.

Přátelství nezavazuje k bláznovství
Proč tedy Sýrie? Existuje jen jeden důvod: Francie. Zranění z 13. listopadu bylo strašlivé, a od Německa se jasně očekávalo: „ Soucit nestačí, musíme jednat“, řekl F. Hollande ve středu v Elysejském paláci , a spolková kancléřka stála vedle něho. „ Německo netáhne do války proti IS – je do ní vtaženo“ , píše Nico Fried v „Süddeutsche Zeitung“. Hezky řečeno. Ale Angela Merkel měla po útocích v Paříži na vybranou. Stejně jako Gerhard Schröder, když v létě 2002 při válce proti Iráku řekl americkým přátelům NE.

Přátelství nezavazuje k bláznovství. A tato válka bláznovstvím je. To, proti čemu chceme v Sýrii bojovat, vyrábíme sami : uprchlíky a terorismus. Válka produkuje válku. Že se tato válka dá vyhrát ze vzduchu, nikdo nevěří. Nikdo ale neví, kdo ji má vybojovat na zemi. V úvahu se berou i jednotky syrského režimu. Ale prosím bez jejich vůdce Assada. Pamatuj: nejmenuj příliš brzy někoho vrahem, který používá kazetové bomby, koho budeš později potřebovat.

Sýrie jsou jatka , a Západ je bezmocný. My ale svou vlastní bezmocnost nevydržíme, takže děláme vše stále horším. A nebezpečnějším.

Německo se stává válečnou stranou teprve letadly

„ Bild am Sonntag“ se ptal generálního inspektora bundeswehru, zda se IS nepokusí pomstít se Německu teroristickými útoky, když bundeswehr nechá nad Sýrií létat Tornáda.

Generál Volker Wieger odpověděl: „ To je spekulace. Již nyní jsme silně ohroženi. Patříme již rok ke koalici proti ISIL a podporujeme Pešmergy v severním Iráku. „

Statečná řeč! Tento generál se nikdy, ani jednou nepodvolí pravdě.

K vojenské koalici proti IS patří dvě desítky států. A generál Wieker dobře ví, že od A jako Austrálie po K jako Katar nejsou všechny stejně ohroženy terorismem. Německý příspěvek dosud sestával z asi stovky cvičitelů a dodávek zbraní Kurdům. Na rozdíl od německých Tornád nad Sýrií, to se snad nejvyššímu vojákovi bundeswehru nemusí vysvětlovat.

Německo se stává válečnou stranou teprve těmi letadly. A je samozřejmé, že účast na válce v Sýrii zvyšuje nebezpečí terorismu v Německu.

Ale to je zakázaná myšlenka. Kdo ji vyjádří, je zbabělý, chce se schovávat, strkat hlavu do písku. Možná, že by rodinní příslušníci mrtvých z Paříže byli rádi, kdyby se jejich země do této nesmyslné syrské války nezapojila.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila Mgr. Zdeňka Holešová


Pozn. Jakob Augstein je německý novinář, vydavatel a šéfredaktor týdeníku „ Der Freitag“. Píše sloupky do Spiegel online s pravidelným velkým ohlasem v německé čtenářské veřejnosti.


Spiegel online , 30. November 2015 , sloupek Jakoba Augsteina: Merkels Krieg