Voják syrské opozice: koneckonců, Bašár není až tak špatný

15. 12. 2015   zdrojpůvodní zdroj
Vojáci Svobodné syrské armády jsou demoralizovaní a plní nedůvěry ke svému vlastnímu velení, zjistil reportér Stars and Stripes. Někteří z nich se připojují k teroristickým skupinám, jiní jsou připraveni jít do příměří s vládou.


Hlavní opoziční skupina v Sýrii, podporovaná Západem, je na pokraji zhroucení kvůli dezerci, nízké bojové morálce a nedůvěře ke svým vůdcům, píše korespondent amerického vydání Stars and Stripes Slobodan Lekič.

Jde o Svobodnou syrskou armádu (SSA), jejíž mnohé bojovníky cvičila CIA. Novinář upozorňuje, že je to největší (asi 35 tisíc lidí) a nejsvětštější skupina, bojující proti syrské vládě.

V případě jejího zhroucení by mohly být ohroženy jak snahy USA o vytvoření jednotné pozemní síly pro boj s teroristickou skupinu DAEŠ (IS, v Rusku zakázaný), tak úsilí o vyřešení syrského konfliktu, je uvedeno v článku.

Pokud se ukáže, že na SSA již nelze spoléhat, budou USA a jejich spojenci muset oslovit menší a radikální skupiny, které jsou podporovány KataremSaúdskou Arábií. Na Západě se však obávají, že v takovém případě bude kompromis se syrskými úřady a urovnání konfliktu v této zemi nedosažitelné.

Podle Stars and Stripes se na rozdíl od radikálnějších skupin SSA nepodařilo dosáhnout zvláštních úspěchů na bojišti, což vedlo ke snížení financování a poklesu bojové morálky. Vojáci, s nimiž hovořil korespondent vydání, přiznávají, že jsou unavení a ztrácejí víru ve vlastní velení.

“Stále kradou náš výdělek. Máme dostávat 400 dolarů měsíčně, ale ve skutečnosti dostáváme pouze 100 dolarů,” řekl jeden z dobrovolníků SSA. Podle něj skupina neposkytuje pomoc rodinám zabitých a raněných bojovníků.

Podle analytiků sehrála určitou úlohu na demoralizaci SSA i skutečnost, že Západ uznal, že není možné svržení syrského prezidenta Bašára Asada vojenskou cestou. V důsledku toho se mnoho bojovníků SSA připojuje k organizovanější a dobře financované teroristické organizaci fronta An-Nusra, která je považována za složku Al-Káidy.

Jiní již podle dobrovolníka SSA nevidí smysl pokračovat v boji. Stále více bojovníků opoziční skupiny se domnívá, že je čas uzavřít příměří se syrskou vládou. “Koneckonců, Bašár není až tak špatný,” řekl besedující Stars and Stripes.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr, Vladimíra Grulichová