Vysocí úředníci Afghánistánu se zabývají přesunem teroristů DAEŠ na severní hranici

10. 12. 2015     zdroj
Masoom Stanakzay v zastoupení ministra obrany Afghánistánu a poradce prezidenta pro národní bezpečnost Hanif Atmar, jednající “na pokyn” Angličanů, řídí přesun teroristů skupiny DAEŠ (v Rusku zakázáná – pozn. EADaily) do příhraničních oblastí s Turkmenistánem a Tádžikistánem. Svědčí o tom údaje z informovaných zdrojů včetně bezpečnostních služeb Afghánistánu.


Pro přepravu teroristů jsou pravidelně používány vojenské dopravní vrtulníky Mi-17. Je třeba poznamenat, že koncem listopadu místopředseda dolní komory afghánského parlamentu Haji veřejně obvinil Atmara z účasti na podpoře DAEŠ, v souvislosti s čímž prezident Ashraf Ghani Ahmadzay byl nucen oznámit vytvoření zvláštní komise, která má obvinění prošetřit. Avšak experti jsou přesvědčeni, že úřady se budou snažit otázku “zmrazit.”

Podle informací z jiných afghánských zdrojů přistál 30. listopadu u obce Chapkul (okrsek Bala Murghab provincie Bádghís) americký dopravní vrtulník Chinook, který dodal teroristům DAEŠ zásilku zbraní a střeliva.

Jak agentura EADaily informovala, dříve předseda koordinační služby Rady velitelů vojsk členských zemí SNS Alexandr Manilov řekl, že pohraniční rezorty jsou znepokojeny situací na vnějších hranicích Společenství, nejsložitější situace je v zemích sousedících s Afghánistánem. “Podle odhadů, týkajících se hranice Afghánistánu přímo se zeměmi SNS, je asi 4500 teroristů v příhraničních oblastech této republiky”, informoval.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr, Vladimíra Grulichová