Američané se obořili na Erdogana

9. 1. 2016     zdrojNY Times
Uznávané americké noviny uvedly, že turecký prezident opět překročil meze, když uvedl jako příklad “hitlerovské Německo”.
(Míněn příklad fungující země s potlačenou úlohou parlamentu. Erdogan chce změnit systém v Turecku na přezidentský. Pozn. red.)


Americký deník The New York Times otiskl článek obviňující tureckého prezidenta Tayyipa Erdogana, že překročil meze, když připomněl ve svém rozhovoru s novináři “hitlerovské Německo”. Podle amerických novinářů už takové chování tureckého vůdce není žádným překvapením, protože Erdogan má pověst vůdce se sklonem k pošlapávání lidských práv, politické svobody občanů, svrchovanosti zákona a svobody projevu.

Autor materiálu poukázal na to, že za deset let u moci Erdogan používal své ministerské a pak prezidentské pravomoci k potlačení médií, odborů a všech svých odpůrců.

Po vítězství v nedávných volbách v Turecku, v nichž Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) vyhrála, se potvrdily ty nejhorší obavy, poukazují noviny. Ještě před volbami Erdogan obnovil válku proti Kurdské straně pracujících s cílem zvýšit své hodnocení, a pak už přešel do útoku na Demokratickou stranu národů, která měla možnost hájit práva národnostních menšin, mezi nimiž byli i Kurdové.

Americké noviny konstatují, že spojenecké státy Turecka, mezi nimiž jsou i USA, byly prostě nečinné a sledovaly brutalitu turecké armády.

“Spojenecké země Turecka, Amerika a Evropa, v ostudné nečinnosti sledovaly brutalitu turecké armády, která prováděla vzdušné útoky na kurdské cíle na jihovýchodě země,” je řečeno v textu.

Podle autora v důsledku vojenského tažení zahynulo od začátku roku 2015 při bombardování obytných čtvrtí více než 3000 kurdských povstalců a velké množství civilistů.

Vše, co dnes Erdogan dělá, konstatují noviny, hovoří o tom, že nehodlá ukončit tuto válku, ale že jde úplně opačným směrem. Jeho neochota zastavit krveprolití vede k tomu, že mnozí lidé “se staví na radikální cestu a domnívají se, že násilí je jediný způsob pro dosažení větší autonomie.”

Publikace také podotkla, že Erdogan vůbec nemá zájem na boji proti radikální skupině DAEŠ (zakázané Nejvyšším soudem RF). Kvůli tomu stoupá napětí v tomto regionu.

“Pan Erdogan je velmi vzdálen době, kdy ho bylo možno považovat za uznávaného vůdce demokracie muslimské většiny a spolehlivého partnera v regionu,” je uvedeno v závěru článku.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová