Boj o vesmír: Ruská “Federace” chce zničit amerického Dragona !

24.1.2016   První zprávy
Závod mezi Ruskem a Spojenými státy v kosmickém průmyslu dostal novou podobu a ruská média to označila za „nečekaný obrat“.
Americká 
vesmírná loď Gragon 2
Není žádným tajemstvím, že v současné době odborníci bojují při vytváření nejlevnější lodě, které by vynášely náklady na oběžnou dráhu. Podle posledních údajů, bude ruská kosmická loď Federace podle ruských médií 3,5 krát levnější, než vesmírná loď USA Dragon.
Podle návrhu Federálního vesmírného programu (FCP) na léta 2016-2025 let, plánuje ruská státní korporace Roskosmos zkonstruovat novou kosmickou loď s názvem Federace za více než 58 miliard rublů, což je téměř 3,5 krát méně než NASA přidělila společnosti SpaceX na kosmickou loď s lidskou posádkou Dragon.

Podle ruských odborníků to může zničit americký projekt, který vzhledem k vysokým nákladům přestane být konkurenceschopný.

Již dříve se informovalo, že SpaceX obdrží od NASA 2,6 miliardy dolarů na konstrukci rakety Dragon 2. Podle aktuálního kurzu amerického dolaru bude ruská kosmická loď s lidskou posádkou stát asi 725 milionů. První start ruské lodi, známé jako Federace je naplánován na rok 2021. Další starty – bezpilotní i s posádkou pro Mezinárodní kosmickou stanice pak do roku 2023.

Pentagon se připravuje na vesmírné války s Ruskem a Čínou

Potenciální transportní loď nové generace Federace, vyvíjená společností RSC Energie, je navržena pro lidi, a náklad na Měsíc a pro orbitální stanici na oběžné dráze Země. Posádku budou tvořit až čtyři osoby. V režimu autonomního letu může být až 30 dní, a pokud bude jako součást vesmírné stanice, tak až 1 rok. K vypuštění kosmické lodě na oběžnou dráhu se plánuje použít raketu-nosič těžké třídy Angara-A5V.

Kromě Dragonu se ve Spojených státech pracuje na lodích CST-100 Starliner (společnost Boeing) a Orion (Lockheed Martin). Nedávno NASA již podepsala dohodu s Boeing k užití CST-100 Starliner. SpaceX a Boeing vyhráli soutěž na výstavbu nových pilotovaných lodí, oznámila NASA, a dostala na tyto projekty 2,6 , resp. 4,2 miliardy dolarů. Jejich první let je naplánováno na rok 2017.