Česká televize a její směšné kamuflování

Eva Hrindová
19.1.2016  blog autorky

Přiznávám – zpravodajství České televize sleduju velmi sporadicky. Snad jen, když se chci zasmát. Včera jsem náhodně sledovala 168 hodin a jsem v klidu. Nic se nemění. To kamuflování jim jde stále hůře a začíná být trošku komické.

Psát o neobjektivitě České televize je jak nošení dříví do lesa. Snad to ani nestojí za tu námahu. A není to problém posledních pár měsíců. Informování o islámu a problémech s ním spojených obecně jen ukazuje slabost a zaprodanost média veřejné služby v plné nahotě a naprosto koncentrovaně.

Nevím kdy přesně začala být Česká televize aktivistickou a neobjektivní. Možná s prvním velkým rozpočtem? Ano, za vším hledej peníze. Jednou jsem se ucházela o místo ve školicí agentuře a dostala jsem jasnou instrukci, která mi měla pomáhat prodávat školící kurzy. Všichni se bojí o místo a ti na nejvyšších místech nejvíce. Takže nejúspěšnějším školícím programem byl kurs o tom, jak být dobrým manažerem a budovat tým – nebylo to nic jiného, než školení o intrikách. Bylo mi řečeno, že většinu pracovního času musí manažeři věnovat tomu, aby si budovali podpůrné skupiny, mazali med kolem huby důležitým lidem, sledovali a intrikařili proti vnitřní konkurenci. Je to všude stejné – ve velkých firmách, v nadnárodních, v korporátních firmách, v politických stranách, v akademické sféře…

Česká televize není výjimkou. Kdo by nechtěl takové dobré místo? Platy jsou jistě příjemné, bonusy díky odborářům taktéž a sledovanost nerozhoduje. Ono se to nedá úplně vymýtit, nejsem naiva. Ale pokud není rozhodující ani sledovanost, jako je přece jen aspoň trochu rozhodující v soukromých médiích, propadá se nám kvalita do úplného pekla. Bodejť, když neexistuje absolutně žádné kritérium. Skoro to vypadá, že jediným kritériem České televize je udělat z lidí co největší blbce a a to za každou cenu, i za cenu vlastního zesměšnění.

Vzpomeňme jen na legendární Hyde park, kde redaktorka Kroužková předvedla praktiky pavlačové hysterické drbny, protože si mlela svou a Martina Konvičku snad nenechala říct žádnou větu do konce. Vzpomeňme na každonedělní nudu v podání vyčpělého a zcela mimoidního Václava Moravce, který se jistě se svým týmem utvrzuje v tom, že pokles sledovanosti je důkazem jejich novátorství a kvalit. Nechci se ani ptát, kolik to všechno stojí.

Včerejšek ale ukázal bídu České televize naprosto krystalicky. Redaktorka zpovídající Jitku Chalánkovou v reportáži pořadu 168 hodin mě přiměla položit si otázku: “Je snad vedení České televize neustále sjeté???” Protože jinak si neumím vysvětlit, že tolerují takovou neprofesionalitu. Redaktorka dopředu rozhodnutá, že kradení dětí v Norsku je v pořádku a ti, co to kritizují jsou lháři, kteří si jen honí triko kvůli popularitě. A tak je třeba z nich za každou cenu udělat lháře. Ovšem jde to těžko, to chápu. Proto to pak vypadá tak směšně. Není mi ten postoj ČT úplně jasný. Skoro mám pocit, že Norskou kauzu zařadili k islámu – a tedy k neobjektivitě – jen proto, že mezi lidmi kritizujícími norské odebírání dětí je až podezřele mnoho lidí, kteří kritizují i islám. A vůbec – kritizuje to prezident, tak půjdeme do nich!

Ve stejném pořadu jsme ještě byli svědky kouzelné a zoufalé snahy nějak omluvit řádění migrantů v Kolíně nad Rýnem. Chtěla bych být svědkem porady před přípravou reportáže. Celý tým se musel hodně zapotit, než přišel na nějaká relevantní jména žen, která by byla ochotná násilnosti muslimských migrantů zasadit do správného kontextu. Až je mi těch redaktorů někdy i líto. Valí se to na ně ze všech stran – jistě se setkávají i s odpadlíky z vlastních řad – ale oni stále drží svůj prapor odhodlaně. Své pozice nepustí!

Kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu. Opuštěnost Kavčích hor bude čím dál větší – bohužel oni ten boj proti veřejnosti vedou za naše peníze. A nemusí nám skládat žádné účty! No, nejsme pitomí? A ještě si volíme politiky, kteří pozici České televize uměle udržují. Bodejť, hodí se jim mít k dispozici instituci, která se nechá ovlivňovat a uplácet.

Vážení, jak dlouho jim to ještě budeme tolerovat?