Co si přát do Nového roku 2016? (Moje desatero)

Radim Valenčík
1.1.2016 blog autora

Zase jsem dostal záplavu novoročenek s PF. Poštou (těch už je méně, než dřív), SMS, maily a přes FB. Ani nestačím odpovídat. A když, tak bez vtipu a nudně. Současně se mě spousta lidí ptá, co se bude dít v roce 2016. Chtěl jsem k tomu něco napsat, ale dokončuji dva články na prestižní konference. Na úspěchu mi hodně záleží. Tak aspoň pár uspěchaných bodů:


1. Co si přát do Nového roku? – Abychom ho přežili. A pokud možno, aby během něj došlo k tomu, že vzroste šance na přežití i během toho dalšího roku.

2. Proč takové chmury? – Situace je totiž zlá, bude pokračovat snaha překrývat jednu lumpárnu ještě větší lumpárnou. Tak totiž funguje současná moc, jejíž mechanismy jsem popsal v souvislosti s výročím 28. října, viz:

http://radimvalencik.pise.cz/2846-podstata-soucasne-moci-uvaha-k-vyroci-28-10.html

3. V roce 2016 lze očekávat ještě větší exces, ještě větší tragédii, než byl rozvrat Ukrajiny nebo pokračující pokus o rozvrat EU prostřednictvím uprchlické krize.

4. Co to může být? – Největším nebezpečím by bylo přímé vojenské střetnutí NATO a Ruska na nějakém cizím území (Sýrie, Ukrajina, obé, příp. další destabilizované území, např. některá bývalá středoasijská svazová republika). Takový konflikt by přerostl v globální s použitím jaderných zbraní.

5. Jestřábi jsou na obou stranách a jsou schopni v rozpoutání konfliktu spolupracovat. Vzpomeňte si na hlavní poselství filmu “Šíleně smutná princezna”. Navíc, jsou vydíratelní. Putinova kutuzovská politika maximální snahy o to, nenechat se vtáhnut do konfliktu, který není nezbytný k přežití, nemusí vydržet věčně.

6. Mj. pochopení této skutečnosti ukazuje, jak ubozí jsou ti, co straší ruskými agenty. Vůbec není důležité, kdo a jakou formou je agentem USA, EU, BND, Izraele apod., ale kterou ze sil hry zastupuje (tu, která konflikty vyostřuje a ještě na tom vydělává miliardy, nebo tu, která se je snaží tlumit a řešit).

7. Když už jsem u toho, tak pro rok 2016 ještě jedna prognóza: Sluníčkáři budou v defenzívě, většina z nich bude podléhat stálé většímu hlupství, poroste jejich agresivita, nesnášenlivost, servilita vůči globální moci, druhorepublikové kolaborantství, pokrytecké národní sebemrskačství a hulvátství. Část z nich si naopak začne uvědomovat podstatu hry, ale nebudou to mít lehké. Prozření se neodpouští. Zejména ne ze strany těch, kterým zobali z ruky. Tak jim držme palce, ať vystřízlivění přežijí bez úhony.

8. Tím větší význam má to, aby ti, co se nenechají vtáhnout do sviňských her a co se nenechají manipulovat (a těch bude patrně přibývat), stále důsledněji používali rozum a využívali každou příležitost k jeho kultivaci. A aby se drželi zásad jako je slušnost, schopnost používat věcné argumenty, cítit vzájemnou sounáležitost, být empatický vůči druhému apod. Nestačí mít jen “ten správný názor” (každému se zdá, že právě ten jeho názor je správný), ale jde o to s ním obstát v rámci korektní komunikace ve veřejném prostoru.

9. Změna k lepšímu nezačne dřív, než převáží vůle a odhodlání podstatné části veřejnosti (odborné, ale zejména laické) společně vytvořit a prokomunikovat ke vzájemnému sdílené dostatečně konkrétní a realistickou vizi toho, jak změnit společnost k lepšímu. Vizi, která vyrůstá z pochopení toho, o co jde a co dělat. K tomu “z mé zahrádky” (ale to je jen kamínek do mozaiky):

http://radimvalencik.pise.cz/2316-reformy-99-odkaz-na-monografii.html

a konkrétněji:

http://radimvalencik.pise.cz/3006-reformy-324-mono-kdy-to-zacne.html

10. A užijme si v roce 2016 i v tom dobrém. Reálná náplň našeho života je založena na schopnosti prožitkově zpřítomňovat minulé vztahujíc se k budoucímu. Nakolik kdo bude chápat, o co jde (a uchová si optimismus), natolik si bude užívat i vnitřně bohatého života, pokud bude využívat i vše dobré, co nám život přináší. K tomu přeji tu trochu štěstí, která umožňuje uchování člověku a jeho blízkým zdraví i možnost profesního uplatnění.

P. S. k tomuto P. F.

Pokud se zde někomu něco nelíbí, budu rád, když mně to napíše. I veřejně. Pokud se to někomu líbí, tak ať to přepošle či sdílí.

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/3033-co-si-prat-do-noveho-roku-2016-moje-desatero.html