Přes 93% obyvatel Krymu odmítlo ukrajinskou elektřinu

1.1.2016 Sputnik
Obyvatelé Krymu odmítli smlouvu s Kyjevem o dodávkách elektrické energie s formulací, že tento region patří Ukrajině, praví se závěrech výzkumu veřejného mínění, který uspořádal VCIOM.


„93,1% obyvatel Krymu nesouhlasí s uzavřením smlouvy s ukrajinskou stranou o dodávkách elektrické energie na Krym a do Sevastopolu, bude-li v ní zapsáno, že jsou součástmi Ukrajiny. Tento návrh podporuje pouhých 6,2% dotázaných”, praví se ve zprávě VCIOM.

Ministr energetiky Ruska Alexandr Novak oznámil 31. prosince novinářům, že prezident RF Vladimir Putin nařídil uspořádat sociologický průzkum na Krymu a v Sevastopolu. Obyvatelé tohoto regionu museli odpovědět na dvě otázky. Otázka první: „Podporujete nebo ne uzavření komerční smlouvy s Ukrajinou o dodávkách části elektrické energie na Krym a do Sevastopolu, bude-li v ní stát, že Krym a Sevastopol jsou částmi Ukrajiny?”.

Novak připomenul, že právě tuto formulaci chce zapsat do smlouvy Ukrajina, a že Rusko s ní nesouhlasí. Druhá otázka zněla: „Připraveni jste na dočasné těžkosti spojené s menšími poruchami v zásobování elektřinou v průběhu nejbližších 3 až 4 měsíců?”

V noci na 22. listopadu Krym zůstal prakticky úplně bez elektřiny kvůli odpálení sloupů elektrického vedení, které zajišťovalo přísun elektřiny na poloostrov. Kvůli energetické blokádě Krymu byl na poloostrově vyhlášen režim výjimečné situace, a začalo se používat harmonogramů havarijních odpojení elektřiny. Situace se zlepšila po uvedení do provozu 2. prosince první nitky energetického mostu z Krasnodarského kraje, a zapojení druhé nitky 15. prosince zvýšilo kapacitu energetického mostu na 400 MW. Další dvě nitky energetického mostu stejné kapacity se plánuje odevzdat do provozu na jaře, což umožní nezávislost Krymu na ukrajinské elektrické energii. V současné době činí nedostatek energie na poloostrově asi 10%.