Další ostuda pro Českou republiku: Země nemá peníze na obědy pro školáky z chudých rodin. Víčka od PET lahví na nemocné děti byly jen začátek. Miliardář Tykač dělá sbírku na obědy pro děti ve státních školách!

– VK –
2.1.2016 AENews

Další ostuda pro Českou republiku: Země nemá peníze na obědy pro školáky z chudých rodin. Víčka od PET lahví na nemocné děti byly jen začátek. Miliardář Tykač dělá sbírku na obědy pro děti ve státních školách!

Netrvalo to dlouho. Kapitalismus na český způsob si začal vybírat daň už i v oblasti, o které Miloslav Šimek a Jiří Grossmann psali v 60. letech humorné povídky a někomu to připadalo jako bizarní výlet do dávné minulosti, která se už nikdy nebude opakovat. Jenže, nikdy neříkej nikdy. Už před mnoha lety se ukázalo, že systém kapitalismu v ČR se nepovedl. Zdravotní péče hrazená státem byla v roce 1990 nahrazena systémem veřejného zdravotního pojištění, které přivedlo k bankrotu v 90. letech desítky nemocnic v celé republice, stovky ambulancí a způsobilo to zhoršení dostupnosti lékařské péče pro obyčejné lidi.

Miliardář, který podivně k majetkům přišel, žádá pod záštitou dvou miniserstev ČR, aby lidé poslali peníze dětem ve státních školách na obědy, aby neměly hlad… sami si udělejte obrázek…

Dnes si kvalitní lékařskou péči může dovolit jen movitý člověk, který si může dovolit podstoupit náročný zákrok na soukromé klinice. Plebs se musí spokojit se standardem a doplatkem. U starých lidí je předepisování generik natolik neoblíbené, že většinu peněz z důchodu utratí důchodci za plně hrazené léky, protože generika nemají takovou účinnost, jako značková léčiva. Je to poznat především u těch léků, které obsahují dodatečné aktivní složky, které třeba tlumí některé vedlejší příznaky, které generika úplně ignorují.

Nový systém zdravotnictví po roce 1989 zavedl novou sortu pacientů s označením PTP (Pacient s trvalou péčí). Jakmile je osoba zařazena do této skupiny, začíná pro ní hotové peklo. Pojišťovna začne od pacienta dávat ruce pryč a rodina v zoufalství musí jít buď žebrat do TV Nova, nebo za Dobrým Andělem, nebo jít sbírat víčka od PET lahví. Systém zdravotnictví v českém kapitalismu na trvale nemocné pacienty zapomněl. Postarej se sám, občane, když je teď ta demokracie.

Dnes ale nechci mluvit o PET lahvích a lidech, kteří pro malé dítě a jeho nákladnou péčí jsou ochotni rekvalifikovat se na profesionální bufeťáky, kteří se noří do kontejnerů na sídlištích a sbírají plastové barevné vršky z plastových lahví. Dnes si povíme něco o systému školství v ČR, a opět bude řeč o dětech. Tentokrát ne o nemocných, ale o hladových.

Školy se obracejí na neziskovku ohledně obědů pro děti? A neměly by se školy spíš obracet na ministerstvo školství a také na ministerstvo práce a sociálních věcí? Aha, ony se už obracely, ale ministerstva je odkázala na pomoc neziskovky miliardáře Tykače, který v 90. letech velmi podivně k majetkům přišel… no není to k popukání?

Jak nás upozornilo do redakce několik pozorných diváků, na českých televizích se začala objevovat reklama projektu Obědy pro děti, což je projekt organizace Women for Women, což je původně nadnárodní neziskovka, která se věnuje pomoci ženám zasažených válkou [1], která má ale pobočku i v ČR. Ta je ovšem projektem Ivany Tykačové a Pavla Tykače [2], tedy rodiny známého českého miliardáře s velmi problematickou minulostí z dob divoké privatizace (ale to není sám, takový Babiš to dotáhl s „problematickou minulostí“ až na ministra státní kasy a zdaleka není u konce v politické kariéře) a je otázkou, jestli jejich česká pobočka má vůbec něco společného s první zmíněnou nadnárodní neziskovou matkou.  

Pomoci dětem jsem vždy nakloněn, protože děti nemohou za rodiče, a pokud rodiče nemají peníze na školní obědy pro dítě vlastní vinou (rodiče fetují, jsou gambleři apod.), tak dítě za to nemůže. A pokud rodina nemá peníze ne vlastní vinou (v regionu je velká nezaměstnanost, nebo rodiče pracují, ale mají nízkou mzdu, nebo spadli rodiče do exekuce kvůli propouštění z práce a neschopnosti dál splácet úvěry a hypo), tak dítě tím spíš není za tento stav zodpovědné. Nechápu ale, proč tento projekt zastřešuje WfW neziskovka Pavla Tykače, což je miliardář s velmi pochybným kreditem a proč mu poskytují záštitu dvě česká ministerstva, proboha?

Pokud dítě chodí do školy, chodí tam kvůli tomu, že to nařizuje zákon. Není to dobrovolná aktivita. V tomto ohledu by školní obědy měly být nákladem školy a nikoliv nákladem rodičů. Často si čeští politici berou příklad z USA. Je zajímavé, že si čeští vykutálení političtí „demokradé“ v tomto případě vzor od velkého bratra za mořem nevzali. V USA jsou pro chudé děti školní obědy zdarma automaticky, pokud dítě pochází z chudé rodiny. Rozhoduje o tom ředitel školy na základě žádosti někoho z rodičů, nebo na podnět sociální služby, nebo i učitele, pokud si všimne, že dítě na oběd nejde. Povinnost stravování a výživy dětí určují školské zákony v jednotlivých státech USA. Škola je pro opravdu chudé děti v USA jediným místem, kde se za den opravdu dosyta mohou najíst. Je skandální, co se ale děje v ČR.

Tykačova neziskovka Women for Women proto spustila v ČR kampaň „Obědy pro děti“ ve spolupráci, a to se podržte, s těmito institucemi:

  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
  • Svaz měst a obcí ČR
  • Asociace krajů ČR

Tyto výše uvedené státní a regionální subjekty drží nad projektem záštitu, to znamená, že plně podporují tento projekt a jsou jeho garanty. Následně se v celém projektu potom angažují i sponzoři, soukromé firmy jako výrobce kosmetiky Nivea apod.

Pokud je to pravda, je ČR na úrovni rozvojových zemí 3. světa… a to před rokem 1989 ohledně školních obědů opravdu neplatilo.

Výše připojené video, které je na českých televizích vysíláno jako reklama, ukazuje a zobrazuje v podstatě bílé děti, aby nevznikl antipostoj, že v ČR snad mají hlad romské děti, což by byl obrovský politický průser pro vládu ČR, a to by mohlo mít dohru i v Bruselu. Pochopitelně, že romských dětí se toto netýká. Ty mají peníze na obědy vždy, protože strava romských dětí ve školách je součástí doporučení vlády z roku 2006, která toto přenesla na města a obce, zřizovatele škol, aby obědy pro romské děti byly příspěvkovým titulem provozovatele školy.

Ovšem proč najednou vznikl tento projekt? Něco se změnilo? Romské děti už nemají obědy ve školách? Ne, je to jinak. Proces globálního chudnutí totiž zasáhl v Česku tzv. „bílé dno“. Jde o české rodiny, které mají nejnižší příjmy, bydlí na ubytovnách, mají dluhy, exekuce na krku, ale nejde o Romy. Jde o normální české rodiny. O syndromu tzv. „bílého dna“ se mluvilo už v roce 2008, kdy se předpokládalo, že mnoho lidí, kteří si nabrali půjčky a hypotéky, můžou spadnout do systému trvalé chudoby, vleku nekonečných exekucí a osobních bankrotů, na které ovšem mnoho z nich ani nedosáhne, protože nebudou schopni splatit ani 30% svých dluhů do 5 let, jak určuje zákon o osobním bankrotu.

Česká vláda má peníze na migranty, na uprchlická centra, na modernizaci armády, na zahraniční mise, na nákupy nových policejních aut. Ale nemá pár desítek milionů ročně pro hladové děti ve školách? Počet rodin, které si nemohou dovolit dětem platit obědy v českých školách, stále stoupá. Více a více dětí chodí do škol s bagetou, nebo dokonce jen s chlebem a nejlacinějším salámem z Tesca. To jsou lepší případy. Tyto děti mají alespoň takové jídlo jako svačinu. Jsou ovšem děti, které chodí do škol úplně bez jídla a na obědy nechodí.

Zde musím pochválit situaci, že zejména na malých městech a obcích toto řeší místní Obecní úřady, které dostanou podnět ze školy a poskytnou rodině adresnou a trvalou finanční pomoc a obec tak platí dítěti obědy ve škole. Horší je to ale ve větších městech, kde funguje větší anonymita mezi lidmi, takže na městský úřad ani nikdo nezavolá, nedá podnět a rodina to neudělá, protože se za svojí sociální situaci stydí.

Země, která nemá na obědy pro své školáky, nemá ani morální právo přijímat jakékoliv uprchlíky! Připomeňte to svým politikům!

Nerozumím tomu, proč vláda ČR musí žádat neziskovku miliardáře Tykače a jeho manželky, aby svým jménem vybírali od českých občanů finanční sbírky na obědy pro české školáky z chudých rodin. Morální úpadek vlády ČR tak dosahuje dalšího vrcholu. Peníze na obědy českým školákům nedá, ale zaštítí se alespoň kampaní neziskovky pod kontrolou miliardáře s podivnou minulostí. Ovšem pro uprchlíky peníze budou vždy. Dokonce i v tom kritizovaném Rusku, na které český mainstream plive, určuje školský zákon, že děti jsou povinny obědy odebírat, protože je platí ruské ministerstvo školství, a to všem dětem.

Čtenáři v Rusku by se divili, kdyby si přečetli, jak české ministerstvo školství musí najmout neziskovku miliardáře, který zbohatl během všeobecného divokého rozkrádaní státního majetku v 90. letech, aby ta skrze neziskový projekt vysbírala peníze od českých občanů, a ti aby se složili na obědy pro chudé školáky. Absurdní, že? Tak daleko došel zločinný demokvaziturní vývoj v ČR po roce 1989, že na obědy pro naše děti musíme dělat sbírky za pomocí neziskovky miliardáře a česká ministerstva se pod to ještě prachsprostě podepíší. Kdo si vzpomene na Agrobanku, CS Fondy nebo Czech Coal, asi se mu teď otevírá kudla v kapse. Toto je vizitka vlády ANO, ČSSD a KDU-ČSL. 

 
Poznámka Nové republiky: autor článku zapoměl připsat do seznamu pachatelů různé tu US, ODA, ODS, TOP09. Ale to pravidelní čtenáři NR jistě vědí.