USA jsou dost hloupé na to, aby rozpoutaly nukleární válku

P.C.Roberts

2.1.2016   Rukojmí
Koncem tohoto roku poskytl P.C. Roberts televizní interview společnosti USAWatchdog.comp. Otázky mu kladl zakladatel společnosti a současné i její ředitel Greg Hunter, známý to americký publicista, který šest let pracoval pro ABC News a pro Good morning America, později pak pro CNN.

Přeložil a upravil : Lubomír Mann
Někdejší náměstek amerického ministra financí dr. P.C. Roberts je velmi skeptický pokud jde o tzv. hospodářské oživení v USA. Tuto otázku komentuje takto:

„O žádné oživení nejde. Jestliže na hospodářské výsledky pohlédnete realisticky, což znamená, že necháte na pokoji falešná a vymyšlená čísla, jež se vám předkládají, vidíte, že k žádnému oživení nedošlo, ba že naopak došlo k poklesu. Vidíte, že účast pracovní síly v ekonomickém procesu se neustále snižuje, takže po sedmi letech domnělého oživení máme na stole 25 procentní nezaměstnanost. Mám za to, že toto je první tzv. oživení, během něhož se účast pracovní síly v hospodářském procesu snížila. Normálně totiž, máte-li oživení, získávají lidé zaměstnání a účast pracovní síly v hospodářském procesu se zvyšuje. A jak vůbec můžete mluvit o oživení, když celá polovina dnešních 25 letých Amerčanů musí sdílet domov se svými rodiči? Jaké je tohle oživení? Říká se nám též, že jsme skoncovali s inflací, ale každý, kdo chodí nakupovat ví, že je to lež. Čeho se nám tedy dostává, je balíček zatemňujícího kouře a lží. A neočekávejte, že by se to mělo v dohledné době změnit.“

Dr. Roberts k danému problému dále říká:

„Pro střední třídu neexistuje žádná šance – bude se tenčit i nadále. Dále si myslím, že americká ekonomika se nachází na dlouhodobém sestupu. Se zmanipulovanými čísly, kterými měříte inflaci či nezaměstnanost, lze oklamat běžné občany, ale neoklamete jimi ty, kteří se na ta čísla umějí podívat zblízka.“

Pokud jde o nebezpečí vzniku války, je dr. Roberts ještě pesimističtější:

Vše, co dřívější američtí prezidenti učinili, aby rozptýlili napětí mezi nukleárními mocnostmi, jež hrozilo vyústit ve válku, odhodili jako zbytečnou stranou Clinton, George W. Bush i ten, který sídlí v Bílém domě dnes. A vše je to dílem neokonzervativců. Ano, je to bohužel tak. Nalézáme se v nebepečnější situaci, než v jaké jsme se kdy ocitli během Studené války. Díky neokonzervativcům a díky prostitujícím se našim médiím, jsme ve větším nebezpečí, než v jakém jsme – my lidé – kdy byli. Válka může vypuknout kdykoli, a jestliže přece jen nevypukne, bude to pouze proto, že Putin má rozum, anebo ještě lépe řečeno, že má až příliš mnoho rozumu. Nemyslím si však, že dokáže všechny ty americké provokace absorbovat do nekonečna. A taktéž pochybuji, že bude stále ochoten smířit se vším tím nesmyslem na Ukrajině. Ukrajina byla součástí Ruska déle, než existují Spojené státy. A je tedy možno představit si ještě něco šílenějšího, než vstoupit do oné části Ruska, jež je nezávislou pouhých pár let, namísto původní legální vlády zde dosadit americké loutky se všemi těmi choromyslnými nacisty, a tak navodit celou tu naši současnou lapálii s Ruskem? A pak, na závěr toho všeho spustit totální koncert lží?

Proto tvrdím: dokázali-li jsme ztropit tohle, dokážeme rozpoutat i nukleární válku.“