“Erdogan zastřeně navrhl Rusku účast na dělení Sýrie”

13. 1. 2016      zdroj
Cílem Ruska v Sýrii vůbec není dělení syrského území, je přesvědčen expert.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan výrokem o tom, že by Rusko mohlo údajně vytvořit kvazistát v Latákii, nabízí oficiální Moskvě účast při dělení Sýrie mezi Tureckem, Katarem a Saúdskou Arábií.13. ledna to korespondentovi IARegnum řekl ředitel Ústavu pro Blízký východ Jevgenij Satanovskij.


“Erdogan nám v zastřené podobě, jak je tomu zvykem na Východě, nabízí účast při dělení Sýrie. Bylo tedy řečeno:”my tři si rozdělíme s Katarem a Saúdskou Arábií Sýrii, a vy si, Rusové, pokud chcete, vemte alavity,” řekl Satanovskij.

Podle něj není v žádném případě cílem Ruska v Sýrii dělení syrského území: “Proto jsme tam přijeli, nebo co? Naším úkolem je odstranit tam teroristy a dosáhnout obnovení Sýrie v jejím syrském formátu v podobě sekulárního státu. Bylo to zaznamenáno při našich jednáních s Američany. Všechno ostatní je fantazie Recepa Erdogana, který buď buduje chalífát, nebo novou Osmanskou říši. No, chtění neublíží. ”

Dříve turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Rusko se údajně snaží vytvořit v Latákii a jejím okolí zónu svého vlivu v podobě kvazistátu. Svá slova turecký prezident zdůvodnil tím, že Latákie je rodným územím syrského prezidenta Bašára Asada. Následně se v médiích s odvoláním se na zdroj v ministerstvu zahraničí RF objevila informace, že za těmito slovy Erdogana je jen pokus odvrátit podezření ze zasahování do vnitřních záležitostí Sýrie.

“Prohlášení tureckého prezidenta Erdogana ohledně plánů Ruska na vytvoření kvazistátu v Latákii je absoludní nesmysl. Je to zjevný pokus využít zhoršení vztahů s Ruskem k tomu, aby se odstranilo z Turecka podezření z vměšování se do syrských záležitostí a naznačuje se, že údajně do nich zasahuje ruská strana,” řekl diplomatický zdroj.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová