Ještě k pohřbu Míly Ransdorfa

Radim Valenčík
30. 1. 2016    RadimValenčíkPíše
O tom, kam až může člověk v současné době klesnout, svědčí způsob informování mainstreamových médií o pohřbu Míly Ransdorfa. Začnu pořadem Události a komentáře na ČT 24 v den pohřbu, tj. 29. ledna 2016. Ve 31. minutě pořadu řekl Lukáš Dolanský: “S Miroslavem Ransdorfem se dnes přišly rozloučit stovky lidí. Řada z nich na něj vzpomínala jako na velkého intelektuála, který svým rozhledem přesahoval většinu kolegů. Jeho manželka mu ale nad rakví mimo jiné překvapivě vytkla, že nechal rodinu na holičkách. “Nikdy bych nežádala o finanční pomoc, kdybys na úkor strany neožebračil vlastní rodinu.”


Podobně postupovala jiná média. Novinky (Právo) uvedenou formulaci vytrženou z kontextu tak, aby byl zcela překroucen její smysl, daly přímo do titulku: “Ožebračil jsi rodinu kvůli straně, vyčetla Ransdorfovi na pohřbu jeho žena”, viz: zde

Celá pasáž ovšem vyznívá jinak. Manželka V. Ransdorfa popsala, jak finanční problémy jejich rodiny vznikly: “Tvoje dluhy, to bylo sousto. Kde byl jejich počátek? Je pravda, že na penězích jsi nelpěl, dával jsi je každému, kdo natáhl ruku, ale to byly částky, které nepřesahovaly tvé příjmy. Doma sice chyběly, ale dalo se. Jenže v roce 2004 tě vedení strany jmenovalo lídrem do eurovoleb a jako lídr jsi byl zodpovědný za výsledek. Zodpovědnost jsi měl, peníze na kampaň jsi nedostal. Tenkrát jsi měl ale tak dobrou pověst a důvěru lidí, že se ti podařilo zajistit kampaň penězi sponzorů. Obstál jsi skvěle a do europarlamentu přivedl pět poslanců. Stejná situace se opakovala v roce 2009. Strana požadovala totožný výsledek a opět zadarmo. Ale sponzoři na poslední chvíli odstoupili. A ty, místo abys na ÚV řekl soudruzi, takhle ne, politika bez peněz se dělat nedá, sis začal půjčovat. Za mými zády sis napůjčoval milionové částky, a bohužel i u pochybných lidí a spekulantů. Tvoje poznámky, které po tobě nyní nacházím, jsou výmluvné. To byl začátek našeho konce a vytloukání klínu klínem. Pět mandátů se nepodařilo obhájit, obhájily se pouze čtyři a byl jsi za to vedením nevybíravě kritizován. O posledních eurovolbách dostal místo lídra a nevídanou finanční podporu někdo jiný, s výsledkem hubených tří mandátů. Tuto poslední kampaň jsi musel dělat po své linii, financovat si ji sám, a dokázal jsi nemožné, obhájil jsi svůj post, z nevolitelného místa. Jenže těch dluhů už bylo moc. Za finanční pomoc pro dnešní den, která mi byla nabídnuta – já jsem za nikým nešla a nikoho jsem o nic nežádala! – za tuto finanční pomoc jsem vděčná, ale nikdy bych ji nepotřebovala a nepřijala, kdybys svou rodinu ve prospěch strany neožebračil.”

Teď si může udělat každý představu, jak naše média pracují. A to i ve chvíli, kdy umřel velký člověk, velký Čech. Kde se v lidech bere tolik malosti, závisti, zla a ochoty zlu sloužit, bezohledně si plnit svou roli manipulovat s lidmi, snažit se z nich vyrábět duševní mrzáky a přitom a k tomu vyrábět duševního mrzáka sám ze sebe?!

Uvedl jsem jen malou ukázku z projevu manželky Míly Ransdorfa, který na všechny přítomné (podobně jako projev jeho dcery i jeho přítele velmi zapůsobily tak že ne zcela standardně tyto projevy odměnili dlouhotrvajícím potleskem ve smutečním sále). Rozhodně stojí zato si jej celý přečíst. I ostatní dva projevy. Uvedu ještě jednu malou ukázku z toho, co na pohřbu V. Randorfová řekla: “Charakter člověka netkví v jeho politickém přesvědčení. Charakterní člověk nemění své názory a postoje s ohledem na jejich momentální výhodnost a podle nálad v okolí. V tom jsi byl opravdový charakter. Ti, kteří do tebe kopali a kopou i po tvé smrti jen kvůli tvému přesvědčení, jsou ze stejného těsta jako sekyráři z 50. let nebo aparátčíci normalizace. Jsou strůjci nových bezpráví a předávají svou nenávist dalším generacím. Je úplně jedno, jestli jsou v partaji rudé, modré, oranžové, pruhované nebo žádné. Najdou se všude.”

Celý projev si nejen přečtěte, ale také jej podle možnosti dejte dalším. Je tam pravda o tom, co se kolem jednoho z nejvzdělanějších lidí, ryzích vlastenců a bojovníků za pravdu odehrálo. Je to víc než poučné. A je tam i pravda o zlu a jeho nositelích. Zde je v plném znění:

Na závěr snad ještě připomenutí toho, co jsem v souvislosti s chováním medií a úmrtím Míly Randsdorfa napsal před páry dny. Mnozí z vás to četli, ale tady je to vše pohromadě: Zde.