Může být Donald Trump prezidentem?

Erik Best
29.  1. 2016      EB  (kráceno) 
Může být kandidát, kterého respektovaní komentátoři přirovnávají k Hitlerovi a McCarthymu, zvolen prezidentem Spojených států? Zatím to vypadá, že má Donald Trump dobrou šanci získat minimálně republikánskou nominaci. V průzkumu New York Times/CBS News jen 18 % stranických voličů řeklo, že by Trumpa v případě, že by byl vybrán jako republikánský kandidát, nepodpořilo. Oproti tomu 80 % voličů je ho v případě, že nominaci získá, připraveno podpořit. 


Nadpoloviční většina republikánských voličů navíc věří, že nominaci získá právě on. Tím stoupá tlak na vedení strany, aby se ho nepokoušelo žádným způsobem odstavit, udrží-li si svoji pozici. Trump se sice zavázal nekandidovat jako třetí kandidát, pokud nominaci nezíská, to ale může vzít zpátky, pokud bude mít pocit, že se mu nedostalo férového zacházení.

Trump sice často říká praštěné věci, republikáni ale nemají žádný skutečný důvod se ho bát. Bude pokračovat ve své vyostřené rétorice a říkat, co voliči chtějí slyšet. V případě zvolení prezidentem ale nebude riskovat své miliardy tím, že by se skutečně do stávajícího systému pustil.

S takovým typem politika v podání Andreje Babiše mají Češi z poslední doby spoustu zkušeností. Babiš sice přetváří systém po svém, dokonce do větší míry, než by to bylo možné v Trumpově případě v Americe, změny ale nejdou do hloubky.

Něco se musí změnit, aby vše zůstalo při starém.