Moldavsko – stručné hodnocení

napsal Ernest
 

Byl jsem požádán vlkem o stručné nastínění pojmů kolem současného dění v Moldávii – prostě jednoduchého popisu  Who is who?  po aktuálním dění v Kišiněvě a okolí. Vidím to takhle:

 

Kdo a proč protestuje v Kišiněvu?
1. Co se stalo?
 
Kišiněv otřásají masové protesty. Začaly 20. ledna, v den, kdy vyšlo najevo, že Parlament má v úmyslu schválit vládu Pavla Filipa. Parlament pak téměř   vzali útokem.

2. Kdo protestuje?
 
Lidé. Dokonce i při teplotách pod bodem mrazu, se konalo shromáždění. Je těžké uvěřit, ale v protestu se spojili zapřísáhlí „přátelé“ – proruští, prorumunští, proevropští voliči. Protestující říkají, že mají společného nepřítele – korupční vládu.

3. Kdo jsou vůdci protestu?

Tak se stalo, že na prvních tři místa byli vyneseni: Andrej Nastase (platforma „důstojnosti a pravdy“), Renato Usatyj („Naše strana“) a Igor Dodon (strana socialistů). Právě tito politici nejčastěji jednají a  podílejí se na jednání s vládou.
Čas od času vyjadřuje solidaritu s protesty bývalá ministryně školství Maia Sandu a bývalý premiér Ion Sturza a Jurie Leancă. Ale na těchto třech shromážděních nebyli pozorováni.

4. Kdy začaly protesty v Moldavsku?
 
Už před dlouhou dobou. První masová akce proběhla na začátku loňského roku. Po parlamentních volbách konaných v listopadu 2014, se dozvěděli lidé o „krádeži století“ – „vyvedení“ (česky vytunelování) jedné miliardy z bankovního systému země. Skandál začal. V roce 2015 protestovali zemědělci, strany a občané.
Současná vlna protestů se zvedla 13. ledna poté, co Demokratická strana navrhla jako  kandidáta na premiéra Vladimíra Plachotnjuka, a prezident Nicolae Timofti jej odmítl jmenovat.
Pak Timofti navrhl svého kandidáta – vedoucího jeho administrativy Iona Paduraru, ten vydržel méně než jeden den a stáhl svou kandidaturu. Jako výsledek mnoha kol zákulisního jednání prezident byl nucen jmenovat Pavla Filipa, který je člověkem právě Plachotnjuka.

5. Jak reagovat na protesty zahraničních hráčů?
 
Kreml přihlíží, nijak zvlášť nejde do detailů. Bukurešť uvítala schválení  Filipova kabinetu. Brusel monitoruje situaci. Kyjev má plné ruce práce s vlastními problémy  a dosud nekomentoval moldavské události.
Jiné je to u Spojených států. Washington zpočátku podporoval novou koalici a nominaci předsedy vlády, ale pak se rozhodl se distancovat od demokratů a Vladimira Plachotnjuka. Jak USA tak EU pronášejí povinné řeči o míru, jednání  a radí zabránit násilí.

6. Je schválení kabinetu Pavla Filipa legální?
 
Opozice se domnívá, že je. Socialistický klub podal žalobu k Ústavnímu soudu. Skutečnost, že dne 20. ledna parlament schválil vládu za pouhých 35 minut. Poslanci parlamentu prostě neměli čas na nastudování programu vlády a možnost položit otázky k navrženým kandidátům. Je to směšné, ale Pavel Filip ani nestačil přečíst text svého projevu. Pozdě v noci ministři políbili trikolórou a přísahali u prezidenta. Samozřejmě, že zákon nevyžaduje, aby složili přísahu pouze v dopoledních hodinách. Ale tohle, co se stalo, bylo poprvé. V sociálních sítích tomuto precedenty vymysleli název: „Noční hanba“.

7. Je problém pouze v novém premiérovi Pavlu Filipovi?
 
Ne. Spíše, v jeho bývalém spolužákovi Vladimiru Plachotnjukovi, jehož jméno se stalo pro Moldavsko synonymem slova korupce. Plachotnjuk nejen studoval s Filipem, ale je „kmotrem“ dosazeného předsedy parlamentu Andriana KANDU. A ještě se počítá s tím, že Plachotnjuk chce Moldavsku přinést vrchovaté  štěstí a chce se stát presidentem……

8. A kdo ukradl miliardy?
 
Ochránci zákona dosud neoznačili viníka. V materiálech trestní věci a ve zprávě americké detektivní kanceláře Kroll se často vyskytuje jméno starosty Orgejeva Ilana Šora (miliardu vyvedli ze tří bank, které měl pod kontrolou). Na druhou stranu, ve vazbě od 15. října sedí bývalý patron Šora a bývalý premiér Vladimir Filat. A ještě říkají, že bez Vladimira Plachotnjuka ukrást miliardu by bylo nemožné. On je příliš vlivná osobnost.

9. Plakchotnjuk je tedy v pohodě?
 
Prvního místopředsedu Demokratické strany označují za nejmocnějšího muže v Moldavsku. Ale státní funkce Plachotnjuk nemá. Dvakrát zvolen do parlamentu, a pak odmítl mandát. Řídí největší mediální holding, který se skládá ze sedmi médií: čtyř televizních kanálů a tří rozhlasových stanic. Ještě mu připisují kontrolu generální prokuratury, Národního centra pro boj proti korupci a soudů. Navíc, oni říkají, že on vyhrál nad vůdcem strany komunistů, Vladimirem Voroninem, a vůdcem liberálních demokratů Vladimirem Filatem. Tak či jinak, ale v parlamentních volbách Demokratická strana dostala pouze 19 mandátů, nyní za jeho vedení „sociálně-demokratická platforma“ má 57 poslanců.

10. Kolik Plachotnjuk peníze?
 
TV Publika, vlastněná Plachotnjukem dříve odhadovala jeho bohatství na dvě miliardy dolarů. V jeho oficiálním prohlášení o příjmu a majetku je uvedena mnohem skromnější částka. Novináři RISE Moldavsko zveřejnili informace o většině Plachotnjukových finančních aktiv. Ale konečnou sumu nezjistili, a nebyli schopni dohledat  ukázat vše, co je skryté.

11. Co se bude dít dál?
 
Úřady tvrdí, že vláda byla jmenována legálně a pro předčasné volby nejsou žádné důvody. Protestující říkají, že budou protestovat. Ještě vyčkají na rozhodnutí Ústavního soudu o tom, zda byla  Filipova  vláda schválena legálně. Intuice napovídá, že soud učiní rozhodnutí, které nebude v rozporu s postojem úřadů. Jaký je plán demonstrantů pro tento případ, není známo. Podle slov jsou rozhodnuti vydržet do vítězství. To znamená do vyhlášení voleb.

12. Kdo má výhodu v předčasných volbách?
 
Varianta s předčasnými volbami je jednoznačně prospěšná Moskvě. Podle průzkumů veřejného mínění, může levicová proruská strana získala většinu v parlamentu. Západ se obává obratu Moldavska na východ. Ale „proevropská koalice“ je téměř beznadějně zkompromitována. A silná proevropská politická změna ještě nenazrála.

13. Co požadují demonstranti?
 
Požadavky se liší, ale co je nejdůležitější – to jsou předčasné parlamentní volby a návrat ukradené miliardy. Spolu s tím demonstranti připomínají, že je třeba bojovat proti korupci, reformy a depolitizaci soudů a státního zastupitelství.

Plný text rezoluce ze shromáždění lidu v Kišiněvu dne 24.ledna 2016:

http://newsmaker.md/rus/novosti/protestnoe-voskresene-tekstovaya-onlayn-translyatsiya-nm-s-antipravitelstvennogo-m-21861

 „Spoluobčané, Moldavská republika je v bezprecedentní situaci. Nebezpečí konečného rozchvácení státu se stalo skutečností a za těchto podmínek všichni občané Moldavské republiky spojili své síly, aby se postavili na odpor vůči oligarchickému a diktátorskému režimu.

 Občané stále protestují po volbách v roce 2014, zejména poté, co se dozvěděli o loupeži století, krádeži miliardy dolarů. Kišiněv je scénou bezprecedentních protestů v dějinách státu, ale ty jsou ignorovány zločinnou a nelegitimní vládou, která nestydatě pokračuje ve využívání uchváceného státu.

 Poslední výzvou občanům bylo vytvoření tzv. „parlamentní většiny“ vytvořené ne na základě hlasování občanů, ale prostřednictvím úplatkářství, vydírání a korupce. Způsob, jakým uchvatitelé moci jmenovali vládu a premiéra, v rozporu se všemi demokratickými normami, uprostřed noci, ukazuje, že v Moldavské republice nevládne zákon, ale zločinná junta v čele s oligarchou Plachotnjukem. V takových podmínkách konstatujeme konečné uchvácení všech státních institucí, které již více nejednají v souladu s demokratickými a právními normami, a slouží temným a nelegálním zájmům kriminální oligarchie.

 Jedinou záchranou demokracie a samotné existence státu, je nahradit současnou politickou třídu prostřednictvím předčasných voleb, organizovaných v demokratických podmínkách vládou, která má důvěru, pod dohledem Organizace spojených národů a mezinárodních institucí.

Vyzýváme partnery v rozvoji Moldavské republiky, aby podpořili požadavky lidu na organizaci předčasných voleb v demokratickém prostředí a nepodporovali oligarchickou vládu Filipa-Plachotnjuka.
Důrazně požadujeme rezignaci nezákonného vedení a osvobození uchvácených institucí s cílem zajistit konání svobodných voleb: Ústřední volební komisi, Koordinační radu televize a rozhlasu, společenskou organizaci „Teleradio-Moldavsko“, Generální prokuraturu, Národní centrum pro boj proti korupci, informační a bezpečnostní službu, Národní banku, Nejvyšší soud, a rozpuštění parlamentu a stanovení data předčasných voleb nejpozději do dubna 2016;

Požadujeme vytvoření právních
předpisů pro volbu prezidenta lidem. S cílem zajistit splnění požadavků vytvořit radu národní spásy, s možností kooptace neúplatných osob;


Požadujeme zastavit pronásledování těch, kteří se staví proti nepravost
em oligarchů cestou podpory nezávislých médií, občanské společnosti a pokojných protestů a okamžité propuštění politických vězňů, včetně skupiny Petrenko;


Požadujeme
urychlenou registraci strany, „Občanská platforma – Důstojnost a pravda“, která je vyjádřením vůle lidu vyjádřené na Velkém národním shromáždění ze dne 6. září 2015;


Požadujeme okamžit
ou rezignaci ministra vnitra Alexandra Žizdana, jako představitele zločinné oligarchie a náčelníka Generálního inspektorátu policie, George Kavkaljuka pro brutalitu, s níž napadl pokojné demonstranty během tajného schválení nezákonné vlády Filipa-Plachotnjuka a nepřijatelné urážky lidu Moldavska který označil zasebranku„.