Podivné dění kolem pozemků v Březiněvsi

– jip –
29.1.2016   Vaše věc

Před časem pražský pozemkový úřad rozhodl poněkud velmi náhle ve prospěch Řádu maltézských rytířů, s tím, že mu budou vydány velmi rozsáhlé pozemky na severu Prahy v Březiněvsi. 


Řád, který má maximálně pouze několik desítek členů, se nyní stal jedním z největších realitních magnátů v zemi, a to aniž by například ujistil občany Březiněvsi, kde se tato akce, připomínající loupež za bílého dne, odehrává, že bude respektovat záměry městské části, pokud jde o její další rozvoj. Tyto záměry ovšem souvisely s pozemky, které byly rozhodnutím pražského pozemkového úřadu vydány řádu. (Měla na nich například vyrůst škola a školka…)

Proti tomuto rozhodnutí, a to dlouhodobě, se ohrazoval starosta v Březiněvsi Haramul, který je součástí pražského radničního klubu ANO a který jménem zastupitelského klubu hnutí ANO také podal návrh na podání ústavní stížnosti proti rozhodnutí pozemkového úřadu.

Praha však veřejnost dnes informovala, že ústavní stížnost k této věci podávat nebude. Pražská primátorka je stejně tak jako Haramul členkou radničního klubu ANO. Jinak řečeno, hnutí ANO z celé věci vycouvává…

Státní pozemkový úřad v této věci podal na podřízený úřad, který rytířům pozemky v Březiněvsi vydal, žalobu, a to podle S. Maradové, ředitelky úřadu, proto, aby mohly být vyloučeny pochybnosti o rozhodnutí, které by se mohly týkat zejména otázky nástupnictví řádu a posouzení případné majetkové křivdy, která má být zákonem napravena.

V každém případě je celá záležitost ostudná a nechutná a svědčí o tom, že česká katolická církev a její jednotlivé údy nemají nic společného s přístupem papeže Františka…