Rozhovor prezidenta republiky Miloše Zemana pro Parlamentní listy

6.1.2016   hrad
Pane prezidente, o mnohém jste sice mluvil ve svém vánočním poselství, nicméně co považujete za zásadní z hlediska domácí či mezinárodní politiky pro naši budoucnost? Souhlasíte s tvrzením některých analytiků, že rok 2015 byl z mnoha důvodů přelomový? A jaký bude rok 2016, co máme čekat?


Pokud jde o zahraniční politiku, považuji za důležité, aby konečně byla zajištěna ochrana vnějších hranic Evropské unie včetně vzniku evropské pohraniční stráže. Bohužel evropští politici sami připouštějí, že se o tom bude jednat následujících šest měsíců, než se něco konkrétního podnikne, a já mám obavu, že za těch šest měsíců přibude na evropský kontinent minimálně dalších půl milionu uprchlíků, možná více.

Pokud jde o domácí politiku, považuji za nejdůležitější pokračovat v podpoře tzv. ekonomické diplomacie, to znamená pomáhat našim podnikatelům dobývat zahraniční trhy. A samozřejmě u zemí, které mají přebytek kapitálu, přitahovat zahraniční investice na naše území.

V případě možného koordinovaného boje proti IS a jeho naprostého zničení zřejmě začínají praskat ledy. Cítíte zadostiučinění v tom, že jste proti tomuto nebezpečí varoval dříve než všichni ostatní?

Každý člověk je svým způsobem ješitný a v tomto smyslu cítím zadostiučinění, ale nepokládám to za příliš podstatnou věc. Za zásadní považuji právě to praskání ledů, které jste zmínil.

Věříte, že mezinárodní společenství nakonec IS zlikviduje? Novinář Erik Best to označil za předstíranou válku, protože každý si hájí vlastní zájmy a málokdo skutečně likviduje IS.

Víte, ti, kdo říkají, že Islámský stát nezničí pouhé bombardování, mají možná pravdu. Koneckonců ani nacistické Německo nezničilo masivní bombardování. Na druhé straně není jenom jedna alternativa, a sice masivní okupace území a pozemní operace.

Já jsem ve svém vystoupení na Valném shromáždění OSN v New Yorku navrhoval selektivní operace proti nervovým centrům Islámského státu, ať už jsou to velitelská stanoviště, logistická centra nebo výcvikové tábory. Operace prováděné nikoli pomocí tanků, pěchoty a dělostřelectva, ale prostřednictvím Rangers či Commandos na základě koordinace tajných služeb, s pomocí moderní techniky, jako jsou například drony a tak dál. Takže to je ta třetí alternativa, již navrhuji a která se může částečně kombinovat s bombardováním, ale spíše bych po zkušenostech z Iráku varoval před pozemní operací.

Čtyři zprávy k migrační krizi: Více než tisíc migrantů z Rakouska se letos vrátilo zpět domů. Berlínský primátor přiznal, že nedokážou zhruba sedmdesát tisíc migrantů integrovat. Šéf Frontexu řekl, že uprchlíci jsou pro EU bezpečnostním rizikem. Dva uprchlíci ve Švédsku zabili muže, který je pozval domů a pomohl jim. Přiznal jim prý, že je gay. Všechno to Vám de facto dává za pravdu. Proč se přesto nemění rétorika některých našich politiků a komentátorů?

Víte, ono je pohodlnější tvářit se, že se nic neděje, a lidi uklidňovat, protože uklidňující zprávy lidé přijímají daleko příjemněji než zprávy varovné. Mně postoj některých českých, a nejenom českých, politiků připomíná, že by chtěli stavět protipovodňová opatření teprve tehdy, když povodeň zaplaví město nebo obec. Ale v takové situaci se protipovodňová opatření dělají poměrně neefektivně, a trochu mi to připomíná staré české přísloví, kdy zavíráte dveře od chléva tehdy, když Vám předtím z toho chléva utekla kráva.

Sledujete v poslední době činnost zpěváka Daniela Landy, který tvrdí, že v Afghánistánu jedná s vysokými státními představiteli a chce pomoci v boji proti Islámskému státu? Co si o tom myslíte, a pokud by Vás požádal, přijal byste ho v této věci na Hradě?

Já nesleduji aktivity žádných zpěváků, ať jsou to aktivity zpěvácké nebo politické. Jedinou výjimkou byl Karel Gott, jemuž jsem nedávno telefonoval, abych mu popřál brzké uzdravení.

Polsko má po prezidentovi i novou vládu, která od svého nástupu dělá razantní personální i legislativní změny. Ozývá se kritika, že demokraticky zvolená vláda Práva a spravedlnosti je „diktaturou většiny“, šéf Evropského parlamentu to dokonce označil za „státní převrat“. Co o tom soudíte?

Tak zaprvé, každá vláda dělá po volbách personální změny, a pokud si toho někdo nevšiml, tak ho lituji, protože to je záležitost, na kterou má právo každá nová vláda. Je samozřejmě třeba, aby ty změny byly uvážené a aby se nedotkly skutečných odborníků. Ale to, že vyhodíte z funkcí takzvané politické trafikanty, je v pořádku. Jenom bych si přál, aby nebyli nahrazeni jinými politickými trafikanty, ale právě těmi odborníky.

Co se týče tvrzení, že jde o diktaturu většiny, no proboha, na základě svobodných voleb, a nikdo nepochybuje o tom, že v Polsku ty volby byly svobodné, vždycky musí existovat buď většinová vláda, nebo v některých zemích menšinová vláda krytá ovšem dohodou s opozicí.

Některými politickými a aktivistickými kruhy býváte označován za pomocníka ruské propagandy v ČR. Co byste vzkázal těm, kteří o Váš šíří, že se jen snažíte zalíbit Rusku a Putinovi?

Snad jediný proruský výrok, který jsem kdy pronesl, byl výrok, že ekonomické sankce vůči Rusku jsou neefektivní a že dokonce zvyšují popularitu ruského prezidenta Putina. Vzkázal bych těm, kdo toto tvrdí, že v obdobném smyslu jsem prokubánský nebo proíránský, protože dlouhodobě tvrdím, že sankce proti Kubě byly neefektivní a po padesáti letech byly zrušeny, a víceméně totéž se týká sankcí vůči Íránu. Místo sankcí doporučuji co nejintenzivnější výměnu podnikatelů, turistů, studentů a tak dále. Komunisté tomu říkali ideologická diverze a této výměně lidí bránili, ale myslím si, že je to jediný efektivní způsob, jak přispět k rozšíření demokracie v příslušných zemích.

Když byla řeč o Vladimiru Putinovi, co pro Vás tento státník znamená, kdo to pro Vás je? Jak hodnotíte jeho politiku v posledních dvou, třech letech a jeho postoj k mezinárodním otázkám?

Myslím si, že je to silný a schopný politik, který umí skvěle využívat chyb svých protivníků.

V loňském roce se Miroslav Kalousek stal předsedou TOP 09, gratuloval jste mu? Jaký vývoj podle Vás tuto stranu čeká pod jeho vedením?

Uvažoval jsem, že mu pošlu kondolenční telegram, ale pak jsem si řekl, že tato ironie by asi nebyla namístě.

V novém roce čeká naši zemi velká událost, historicky první návštěva prezidenta Čínské lidové republiky. Zaslechli jsme, že bude nezvykle dlouhá. Můžete prozradit něco z chystaného programu? Navštívíte s ním třeba tradiční českou pivnici nebo nějaké kulturní představení?

Program ještě není hotov a nechci spekulovat, protože program dělají dvě strany, čínská a česká, a ještě nejsme tak daleko, abychom jej z obou stran měli vyladěný.

Pokud byste měl říci, jaká z velmocí je Vám ve vztahu k rozvoji ČR kromě Číny nejbližší, která by to byla? Nebo který ze státníků je Vám v určitém směru nejbližší? Obama, Putin, Hollande, Merkelová, Si Ťin-pching?

Já si myslím, že pokud mám hledat zahraniční vzory, tak, jak jsem již řekl, nalézám je spíše než u velmocí u modelu skandinávského sociálního státu. Mimochodem před několika dny jsem četl pořadí zemí podle míry korupce. A nejnižší míra korupce je ve všech skandinávských státech. Myslím si, že i to vypovídá o mnohém.

Spojené státy v roce 2016 čekají prezidentské volby. Je Vám bližší Trump, nebo Clintonová? Anebo někdo zcela jiný? A jak byste zhodnotil desetileté prezidentství Baracka Obamy, samozřejmě spíše s ohledem na mezinárodní vývoj?

Myslím si, že by nebylo vhodné, abych se vyjadřoval k americké vnitropolitické situaci, stejně jako jsem pokáral amerického velvyslance, když se snažil dávat prezidentovi České republiky cenné rady ohledně jeho zahraničních cest.

Pane prezidente, jak jste prožil Vánoce? Věnujete se během odpočinku v Lánech i něčemu, na co nemáte během roku čas?

Vánoce jsem prožil se svojí rodinou, přijel syn, který je lékařem v ostravské fakultní nemocnici, přijela dcera, která pracuje v Londýně, a samozřejmě, že kromě mé ženy jsme v Lánech měli i její maminku, které ovšem říkáme babička.

Pokud jde o to, co jsem tam dělal, tak jsem především hodně spal, protože spánek vyléčí téměř všechny neduhy. Jinak jsem samozřejmě doháněl resty, to znamená, že jsem si vzal materiály, které jsem si nestačil prostudovat na Hradě.

Můžete prozradit, co jste dostal od rodiny nebo přátel pod stromeček?

Ale samozřejmě. Byly to většinou knížky a pánská kosmetika včetně koupelové sole, kterou mám rád, zatímco naprosto nesnáším koupelovou pěnu.

Co byste na prahu nového roku popřál čtenářům ParlamentníchListů.cz?

Aby ParlamentníListy.cz co nejvíce četli a přemýšleli nad jejich články, protože to, co nejvíce oceňuji na ParlamentníchListech.cz, je to, že dávají prostor různým názorům, a že tedy nepatří mezi tiskoviny, které jsou hlásnou troubou jediné správné a oprávněné pravdy.