Speciální operaci CIA, zaměřenou na výcvik syrských povstalců, sponzoroval Rijád

25. 1. 2016     zdrojzdroj
Země se v roce 2013 dohodly na provedení tajné operace “Sycamore”, zaměřené na přípravu povstalců. Ústřední zpravodajská služba (CIA) je při vedení tajné operace na vyzbrojení a výcvik povstalců v Sýrii silně závislá na financování Saúdskou Arábií, píší The New York Times s odvoláním se na současné a bývalé americké úředníky a představitele zemí Perského zálivu.

Země se dohodly na provedení tajné operace na přípravu povstalců “Sycamore” v roce 2013, kdy americký prezident Barack Obama vydal CIA povolení k dodání zbraní syrským povstalcům. Podle dohody Rijád dodával zbraně a finance a CIA instruktory, kteří učili povstalce zacházet s automaty Kalašnikova a protitankovými střelami.

Aliance Saúdské Arábie a USA je i nadále zachována, protože “ji drží nad vodou moře saúdských peněz a společné zájmy.” List uvádí, že k roku 2013 Saúdská Arábie již po desetiletí opatřovala USA penězi a zachovávala tajemství země, když Washington vstupoval do vzdálených konfliktů.

Výše finančních prostředků, které Rijád vyčlenil pro výcvik povstalců, kteří jsou proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, není upřesněna. V současné době však činí podpora Saúdské Arábie “několik miliard dolarů”, píší noviny.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová