Spiegel: Právníci podali na Merkelovou žalobu u Ústavního soudu!

24.1.2016   První zprávy
Autor žaloby označil německou kancléřku za „recidivistku”. Podle něj Angela Merkelová opakovaně přijímala rozhodnutí v rozporu se zákonem, a jedno z nejvážnější bylo otevření hranic pro uprchlíky, píše německé vydání.
Usměrní Merkelovou Ústavní soud?

Skupina právníků podala u Spolkového ústavního soudu v Karlsruhe žalobu proti imigrační politice německé vlády, uvedl časopis Der Spiegel.

Právníci požadují, aby soud uznal, že rozhodnutí Angely Merkelové ze dne 4. září 2015 o tom, že jsou otevřené hranice pro uprchlíky, v rozporu základním zákonem Spolkové republiky Německo. Rovněž za jeho porušení může uznat skutečnost, že Merkelová brání uplatňování pravidel dohody z Dublinu a německého práva azylu a právo na pobyt.

„Německá kancléřka nemá v rámci své politiky právo překračovat hranice zákonů a překračovat pravomoci, které obdržela od voličů prostřednictvím parlamentu,” řekl autor žaloby, advokát z Düsseldorfu Clemens Antweiler. Zdůraznil, že Merkelová je „recividistkou”, neboť od otevření hranic to není první rozhodnutí v rozporu se zákony Německa a Evropské unie. K tomu se také vztahují pochybná opatření, která kancléřka přijímala pro překonání krize eura, a upuštěním od jaderné energie.

Imaginární svět Merkelové se zhroutil v jediném okamžiku

Podle Evropské agentury pro kontrolu vnějších hranic Frontex se v roce 2015 do EU dostalo více než 1,2 milionu přistěhovalců. Evropská komise konstatovala, že současnáimigrační krize na světě je největší od druhé světové války. Migrační politika německé kancléřky vyvolává otázky nejen obyvatel Německa, ale celé EU.

První zprávy , Jiří kouda