Bod obratu

Emil Kalabus
5.2.2016  Czech Free Press

Americký fyzik Fritjof Capra v knize Bod obratu reagoval na situaci Západu, a Spojených států především, v sedmdesátých letech a počátkem následující dekády. Měl za to, že různé varující skutečnosti jsou “projevy jedné a téže krize a že tato krize je v podstatě krizí vnímání“.


Krizí vnímání lze dnes nazvat také politicky korektní vnímání světa a především dění v Evropě. Capra už před dvaceti lety tvrdil, že hlavní překážky tohoto obratu ve vnímání nejsou technické, nýbrž politické. I když přímo neměl na mysli migraci, ta situace s krizí vnímání bohužel trvá. Na mém dnešním blogu, však nejde o změnu paradigmatu newtonovské fyziky v Caprově duchu, ale vnímání současné evropské situace na pozadí migrační vlny.

Nikdo z nás nepochybuje, že nastává doba extrémů. Naučme se v ní žít – a přežít. Svět je jeden veliký chaos. Naučme se v něm obstát. Jde to. Žijeme v době převratných změn. Nemá smysl toužit po návratu starých časů. Nikdy se nevrátí. Musíme se adaptovat na nový svět na svět často velmi chaotický. Pokud „politicky nekorektní“ weby, byly ještě nedávno napadány za podporu xenofobie, rasismu, islamofobie, dnes dochází k bodu obratu také na politicky korektních webech.

Svědectví PhDr. Martina Herzána z uprchlického tábora Dobova na slovinsko-chorvatských hranicích je pro mne oním bodem obratu ve vnímání skutečné situace. Podle pana Herzána se do EU dostaly desítky radikálních islamistů, aniž by proti nim bezpečnostní složky zasáhly a to ukazuje na vážnost situace.

Za těch šest týdnů co PhDr. Herzán pracoval v uprchlickém táboře Dobova popisuje co zažil. „Zažil, jak mezi migranty odhalili desítky radikálních islámských bojovníků. V mobilech měli někteří z nich fotky a videa zachycující, jak brutálně mučí nebo zabíjejí své oběti. Několik dalších mělo u sebe dětskou pornografii či fota a videa mučení nahých žen.

Byli předáni slovinské kriminální policii. Ta je ovšem většinou pouze vyslechla, provedla zápis a k velkému všeobecnému překvapení je pustila dál do Evropy. Přitom podle pravidel EU takové osoby nesmějí vkročit do schengenu, kam ostatně nesmí nikdo už jen v případě, že předloží neplatné doklady.

Všechna pravidla prostě padla, pouští se v podstatě každý, putují dál do Evropy jako chodící časovaná bomba. Jako dlouholetý ochránce lidských práv se stydím za to, že se na tomto dění za kulisou falešné humanity – mnohdy totiž kvůli dotacím – podílí řada neziskových organizací, včetně těch pro lidská práva. Evropská unie jako by ztratila soudnost, když hazardérsky živí sílící rizika teroru na svém území.“

Poslanec ANO a bývalý rektor VUT v Brně profesor Karel Rais předkládá data a fakta o tom, že současná imigrační vlna nepřinese Evropě prospěch, naopak vysoké náklady po všech stránkách. Rozdíl mezi kulturou migrantů a naší je obrovský. Realita je taková, že z jednoho milionu uprchlíků je zhruba 25 procent těch, kteří nechodili do žádné školy. Celých 75 procent Iráčanů, 61 procent Afghánců a 58 procent Syřanů nemá žádné odborné vzdělání v rozsahu maturity a pouze 13 procent migrantů má vysokoškolský titul (což v podstatě také nemusí být relevantní pro výkon povolání například lékaře, u kterého dnešní titul z Iráku nic neznamená). Je patrné, že tento typ divoké migrace nemůže přinést v krátkodobém období žádné pozitivní ekonomické efekty.
S úspěchem lze pochybovat i o přínosu v dlouhodobém horizontu.

Podle profesora Raise nefunkčnost EU a jejích jednotlivých vládních garnitur, zejména německých, ale i francouzských a dalších, je zřejmá. Nejprve vlády V4 byly odsuzovány, a nyní začínají některé státy uvažovat naprosto ve shodě s názory našich takzvaně politicky nekorektních politiků.

Bodem obratu by se dalo nazvat i vysílání dokumentárního filmu režiséra Paula Moreira „Ukrajina: Masky revoluce“ na francouzské televizní stanici Canal+. Aniž by byl film ještě odvysílán protestovalo ukrajinské velvyslanectví, proti jeho promítání.

Režisér Moreira připouští, že jeho film jde proti obrazu, který je v západních politických kruzích a médiích obecně přijímán. „Věděl jsem, že narazím na silný odpor, s obviněními, že jdu na ruku Putinovi. Nečekal jsem ale, že se setkám s odmítáním, které občas hraničí s hysterií,“ uvedl režisér.

Canal+ nakonec navzdory ukrajinskému velvyslanectví odvysílal dokument podle plánu.

Čím dál více občanů chápe, že všechna tato dění s migrační vlnou, převraty a atd. mají co dělat s geopolitikou. Geopolitika je boj o dominanci, nerostné zdroje, o trhy, ceny, suroviny, lidské zdroje. Evropa se nyní dostává do středu tohoto dění. USA nepotřebují silnou Evropu, silné Rusko či silnou Čínu a zřejmě dělá vše proto, aby Evropa silná nebyla. Evropa je stálá konkurentka USA a pokud připustíme, že Západ je na cestě k ekonomickému kolapsu už se ani nelze divit zinscenovanému chaosu. Některé odborné práce tvrdí, že masová migrace má potenciál destabilizovat celý evropský kontinent, včetně jejich ekonomik. Vlna odporu se šíří Německem. Ven se dostaly i některé zprávy německých tajných služeb a policie. Viz například tento citát z uniklé zprávy německých tajných služeb z článku Soerena Kerna: „Importujeme si islámský extremismus, arabský antisemitismus, národnostní a etnické konflikty jiných národů, stejně jako jiné pojetí a chápání práva“.

Opět se ukazuje, že existuje nějaký bod obratu v současném vnímání migrační vlny, nedávných převratů a politických událostí doma i v zahraničí. Evropa si počíná uvědomovat nastávající nebezpečí a začíná se o tom psát i hovořit. Otázka stojí na tom zda již není pozdě. A přitom by k záchraně Evropy stačilo málo – dodržování platných evropských zákonů.

Ještě jednou však připomenu to, co jsem již napsal: „Nikdo z nás nepochybuje, že nastává doba extrémů. Naučme se v ní žít – a přežít. Svět je jeden veliký chaos. Naučme se v něm obstát. Jde to.
Žijeme v době převratných změn. Nemá smysl toužit po návratu starých časů. Nikdy se nevrátí. Musíme se adaptovat na nový svět na svět často velmi chaotický a nepředvídatelný.“

Zdroj: http://www.novinky.cz/domaci/393789-svedectvi-z-uprchlickeho-tabora-migranti-jsou-jako-casovana-bomba-unie-ztratila-soudnost.html

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Peklo-Profesor-predklada-jasna-a-desiva-fakta-a-cisla-o-imigrantech-Dost-drsne-420282