Čeho se obávají USA, když hrozí Rusku plánem “B”?

27. 2. 2016    zdroj
Západní politici hovoří o existenci plánu “B” pro případ, že, údajně, Rusko naruší příměří, dosažené v Sýrii. Nic určitého se neříká, ale televizní kanál CNN byl ve své reportáži s to poodhrnout roušku tajemství a vrhnout světlo nejenom na možná protiopatření, ale také na obavy Pentagonu.


Není těžké se dovtípit, že prvním bodem plánu “B” je zesílení protiruských sankcí. Na to si už všichni zvykli, ale je zde prohlášení tiskového tajemníka Ministerstva obrany USA Petera Cooka o tom, že jejich blízkovýchodní spojenci mohou dodat opozici vysoce technologickou výzbroj včetně protiletadlové. A zde Cook poznamenává, že v takovém případě by mohli teroristé DAEŠ tyto zbraně získat. Toto nebylo řečeno zbůhdarma. Tím je veřejnost připravována na to, že tyto zbraně určitě budou u teroristů DAEŠ nalezeny. Prý, totiž, no, přece jsme na to upozorňovali.

Samotné USA dokonce ani neuvažují o jakýchkoli vojenských operacích ze své strany, poněvadž se bojí, vždyť jejich letadla jsou pod pláštěm ruských radarů.

Mimo to se USA obávají, že Rusové a Syřané se mohou dostat do Rakky, hlavního města teroristické organizace DAEŠ, v němž jsou přední představitelé DAEŠ, před Američany. Já tomu rozumím tak, že Yankeeové se obávají, že tito vůdcové se dostanou do zajetí a budou moci mnoho hodně zajímavého povědět o “americké pomoci”. Proč by se jinak Pentagon znepokojoval, že někdo jiný udělá za něj špinavou práci?

Ministr zahraničních věcí Velké Británie Filip Chemmond se zase obává, že Rusko vezme pod kontrolu pohraniční oblasti s Tureckem koordinací aktivit se syrskými Kurdy. Ale proč by měl mít z toho obavy? Jestlipak ne kvůli tomu, že teroristé DAEŠ přestanou dostávat zbraně a zásoby z Turecka. Argument, že Turecko je členskou zemí NATO, mluví právě ve prospěch toho, že znepokojovat se kvůli němu nemá smysl. Nebudou na něj sahat, hlupáci nejsou.

Je zřejmé, že příměří bylo Západem schváleno s nechutí, když jsou jeho úředníci tak pesimisticky naladěni a připravují všechno pro jeho zmaření. USA a NATO však musí nějak zachraňovat ztrácející se vliv v regionu a zahlazovat stopy svých machinací. Inu, vida, co dělá strach z Ruska se Západem, budou se nyní jako užovka na pánvičce vykrucovat.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová