Nové tarify za elektřinu a podivné stíhání paní Vitáskové

Martin Matouš
27. 2. 2016
V říjnu roku 2015 byla Energetickému regulačnímu úřadu ČR (ERÚ) předložena nová koncepce nových tarifních sazeb (NTS) pro platby za elektřinu. Rozhodující pro celkovou cenu za odběr elektřiny již nebude stav elektroměru, ale velikost hlavního jističe. Tato změna se dotkne většiny domácností zvýšením ceny. NTS odmítla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková podepsat do doby, než budou předělány, aby nepoškozovaly domácnosti.


Oldřich Rambousek o NTS ve svém článku z 31.1.2016 mimo jiné píše:

Příklad: mám domácnost plně elektrifikovanou bez el. topení, hlavní jistič třífázový 25A. Jelikož se doma zdržuji poměrně málo, mám roční spotřebu cca 400 kWh. Distributor i obchodník ČEZ, sazba Standard e-tarif D02d. Dle dnešních podmínek zaplatím za rok 3 186 Kč, dle NTS 7 395 Kč, tedy o 4 209 Kč více (zvýšení o 132%). Můžu se snažit změnit tarif na Standard e-tarif D01d- je bezúspěšné, jelikož z dnešních 2 412 Kč zaplatím dle NTS rovněž 7 395, je ještě více o 4 982 Kč (zvýšení o 206%).

Samozřejmě zvýšení se netýká jen domácností a rekreačních objektů, jak je prezentováno, jde i o garáže. Běžnou průměrnou spotřebu mám 1 kWh za odečtové období, nejmenší jistič jednofázový 6 A, sazba Standard e-tarif D01 d. Dnešní fakturace za dodávku elektřiny (rok) je 347 Kč, po zavedení NTS 1459 Kč. Myslíte snad vážně, že budu platit za spotřebovanou 1 kWh 1459 Kč? V tomto případě bych okamžitě odběr odhlásil, narážím však na problém napájení elektronické ochrany garáže.

Celý článek si můžete přečíst ZDE na www.parlamentnilisty.cz.

Pokud si chcete spočítat jak konkrétně by se zavedení NTS dotklo ceny za elektřinu oproti současným tarifním sazbám (STS), lze si provést vlastní výpočet pomocí této SROVNÁVACÍ KALKULAČKY.

NTS zatím neplatí. Nad tématem probíhá bouřlivá diskuse. Svá stanoviska hájili 18.2.2016 energetici proti občanům i v pořadu ČT Michaely Jílkové Máte slovo. Jak se jim to dařilo můžete posoudit sami ZDE.

Jedním z účastníků diskuse u paní Jílkové byla předsedkyně ERÚ, která byť stála na straně energetiků, de fakto hájila zájmy občanů. Právě ona zablokovala sporné NTS. Jak dlouho se jí to ale bude dařit je velice sporné. Dne 22.2.2016, tedy za 4 dny od jejího vystoupení v ČT si vyslechla rozsudek, který ji posílá zatím nepravomocně do vězení na 8,5 roku za vytvoření podmínek k neoprávněnému vydání licencí na provoz dvou solárních elektráren.

Co o případu píší pozorovatelé:

V kauze jde o dvě solární elektrárny synů miliardáře Zdeňka Zemka. Ty dostaly licenci 31. prosince 2010 jen pár hodin předtím, než se o polovinu snížily výkupní ceny elektřiny. Proto mají obě elektrárny garantovanou cenu 12 150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Podle vyšetřovatelů přitom elektrárny na konci roku nesplňovaly podmínky pro udělení licence. Pokud by ale zařízení získala povolení až v roce 2011, dostaly by elektrárny za každou megawatthodinu jen 5500 korun.

Soud uznal obžalovanou vinnou tím, že nezmařením záměru její podřízené Michaely Schneidrové neodebrat licence fotovoltaickým elektrárnám Zdeněk-Sun a Saša-San jí pomohla spáchat zločin. Jakým postupem či nástrojem zločinného výsledku dosáhla, není z dokazování jasné. Vitásková nastoupila do úřadu až v létě 2011, tedy více než sedm měsíců po udělení licence…

Jak to, že ten, kdo tyto dotace před předsedkyní Vitáskovou skutečně schválil, nikde v kauze nefiguruje? Že ještě nebyla Vitásková ve funkci, že ještě nebyla předsedkyní ERÚ? No a co? Blokuje vyplácení peněz solárním baronům a může mluvit do energetiky na výstavbu Temelína. —- A takovýto člověk je zločinec! Také vám tyto výroky připadají až natolik uhozené, až je vám trapně?

Tak se držte stolu, nebo židle: pani Vitásková podala trestní oznámení na syny miliardáře Zemka na podezření zneužití dotací kvůli licencím na ony dvě solární elektrárny. Policie tato trestní oznámení odložila, jakože se nic nestalo. A následně policie obvinila – hádejte koho? Přece předsedkyni Vitáskovou, že zvýhodnila ony dva syny, na které podala trestní oznámení.

Alena Vitásková, která, jak je výše uvedeno, zablokovala účinnost NTS, které se dotknou každé domácnosti v ČR, rovněž ve svém úřadu podnikla různé kroky, které ohrožují příjmy držitelů neoprávněně nabytých licencí, ale vynášejí také na denní světlo otázku po odpovědnosti původců počátečních nesmyslných cenových pravidel a také po zavinění bývalého vedení ERÚ, za jehož působení docházelo k nezákonnostem při vydávání licencí. Vývoj směřuje i ke zkoumání možného korupčního pozadí vydání některých licencí včetně možného majetkového propojení některých veřejných činitelů se solárním byznysem. V zkratovém vidění ohrožených je Alena Vitásková veřejný nepřítel č.1, kterého je třeba „zaříznout“.

Přímo bouři nevole vyvolala předchozím prohlášením, že do cenového rozhodnutí pro r. 2016 nezahrne podporu obnovitelným energetickým zdrojům (majitelům solárních a vodních elektráren či bioplynových stanic), které nemají tzv. notifikaci, čili jejichž podpora nebyla schválena Evropskou komisí.

Ve hře je 42 miliard, jejichž nevyplacení by přivedlo některé majitele obnovitelných zdrojů do velkých ekonomických nesnází. Vyjednání notifikací s Evropskou komisí je v pravomoci Ministerstva průmyslu a obchodu.

Co na to říká sama Vitásková? „Celý případ je jen součástí tlaku na mou osobu, abych se vzdala funkce. Fotovoltaické elektrárny byly totiž využité k tunelování státu. I Nejvyšší kontrolní úřad konstatoval, že podpora těmto obnovitelným zdrojům byla nastavena nehospodárně.“

Výše uvedené citace jsou výtahem z těchto zdrojů: ČLÁNEK1, ČLÁNEK2, ČLÁNEK3, ČLÁNEK4

Celá kauza je velice medializovaná. Na internetu lze nalézt spoustu dalších informací.