Cesta k míru v Sýrii se otevírá

– jip –
15. 2. 2016   Vaše věc

15.2.2016 13:46 Je dobře, že Barack Obama a Vladimir Putin k sobě našli cestu, jak ukazuje jejich telefonický rozhovor týkající se řešení syrské krize, a otevřeli tak dveře mírovému řešení pět let trvajícího ozbrojeného konfliktu v Sýrii.

Nyní je potřeba překonat odstředivé tendence, které v tomto konfliktu projevují regionální mocnosti, především Turecko a Saúdská Arábie.

Turecko, které mohlo v předchozích letech stokrát a možná tisíckrát zasáhnout do syrského konfliktu, a to proti Islámskému státu, tak vědomě neučinilo. Proč asi…Celá věc je jasná. Turci obchodovali s Islámským státem, a to zřejmě nikoli jen s ropou, kterou od Islámského státu kupovali podstatně levněji nežli by stála ropa, kterou by jim dodávali seriózní obchodní partneři… A největším problémem pro Turecko, který mu „brání“ postavit se proti Islámskému státu, se ukazuje být kurdská menšina.

V těchto dnech Turci dokonce přistoupili k ostřelování kurdských pozic na syrském území! Turecké bezpečnostní složky neslýchaně brutálním způsobem krotí demonstrace tureckých Kurdů v městech s převahou kurdského obyvatelstva na území Turecka.

Pokud Turci do konfliktu v Sýrii zasáhnou, vyvolá to velmi pravděpodobně konflikt s Rusy. A do takovéhoto, byť lokálního, konfliktu může být zataženo také NATO. To jistě není dobrá vyhlídka, a upřímně Česká republika (nejen) by takovéhoto „spojence“ měla spíše vyzývat ke klidu.

Ruští vojáci jsou na území Sýrie na pozvání legální syrské vlády. Turci, případně Saúdové či další síly, které mají chuť zasáhnout do probíhajícího konfliktu, aby zachránili pozice svých ozbrojených spojenců, kteří se pod náporem syrské armády a údery ruského letectva nezadržitelně hroutí, by případně zasáhly na syrském území zcela v rozporu s mezinárodním právem, protože by zde zasahovali bez souhlasu syrské vlády.

Tato vláda není o nic méně legální, nežli vláda turecká, která vznikla po opakovaných volbách, které byly poznamenány terorem či politickým nátlakem zejména vůči straně kurdské menšiny…