Chaos na Ukrajině narůstá. Co jsi zasel, to i sklidíš


Alexandr Rogers
15. 2. 2016 Eurasia24

Za poslední měsíc bylo v Kyjevě spácháno víc loupeží, než za celý loňský rok. Jak se dalo předvídat, předmětem lupu je už i jídlo.

Téměř vždy se snažím vyhnout se uvedení nějakého data, protože běh událostí se může urychlit i zpomalit. Ovšem trendy a jejich možné důsledky se mi daří ve většině případů popsat a předpovědět poměrně přesně.

Když jsem říkal, že výkřiky „Moskaly na nože“ a vyhlašování, že na Donbasu žijí „genetičtí otroci“ povedou k občanské válce, mávali všichni rukama a odvraceli se. Dokud nezačala válka.

Když jsem varoval, že podepsání dohody o volném obchodu s EU povede k poklesu HDP, ztrátám a zániku ukrajinských podniků – křičeli na mně, že ničemu nerozumím.

Když jsem psal, že nacisté v blízké budoucnosti čekají na „noci dlouhých nožů“, nervózně se uchechtávali. Jen Hitler dělal všechno rychle, Porošenko nemá takovou trvalou podporu a tak musí dělat vše postupně. Zdravím Muzyčka, Lesnika (zabití ukrajinští radikálové) a další smažící se v pekle.

Když jsem říkal, že se na Ukrajině bude zvyšovat počet nelegálně držených zbraní a že díky nezodpovědnosti a bezpráví poroste kriminalita, nazvali to „surkovovskou propagandou“.

A teď se podívejme, co se děje (od globálního až k místnímu):

1. Roztáčí se nové kolo globální krize (odeznívající krize z roku 2008 o sobě znovu dává vědět). Přeprava nákladů a průmyslová výroba v USA klesají už více než rok. Počet vrtných věží pro těžbu břidlicové ropy klesl za šest let téměř na devítinu. Index námořní dopravy Baltic Dry klesl na minimum od roku 1986.

Krize se vyvíjí přesně podle plánu. V plném souladu s popsanými příčinami. Jediné, co zatím není jasné, je to, zda Spojené státy přejdou na inflační anebo deflační scénář (zdá se, že se ještě samy nerozhodly, co je horší). Přitom deflační dostihy jiných zemí, které dělají dolar trochu příliš drahým, probíhají již téměř rok.

2. Na Západě byla proražena informační blokáda týkající se událostí v Oděse a na Donbasu. Vzniká o tom film za filmem v jedné zemi za druhou.

3. Již několik měsíců nedostává kyjevský režim finanční podporu od Mezinárodního měnového fondu.

4. Mnohými předpovídaný útok ukrajinské armády nemohl být zahájen vzhledem k jejímu totálnímu rozkladu (nízká motivace, zločinnost, alkoholismus, narkomanie).

5. Stále častější a běžnější odmítání „karatelů“ (příslušníků různých bojůvek zapojených do „protiteroristické operace“, tj. do vraždění lidí na Donbasu, pozn. edit.) v týlových oblastech. Toto odmítání je stále otevřenější a přechází v aktivní projevy. Objevují se zákazy jejich pobytu na veřejných místech v uniformě („voříšek“ Bileckij – ten vlevo s europoslancem za TOP09 Jaromírem Štětinou – si hořce stěžoval, že jim místní zakazují chodit do hospody), lidé jimi veřejně pohrdají a stále častěji je fyzicky napadají.

6. Cizinci v okupační správě cítí blížící se konec a chvatně nakupují kufry. Abromavičius (odstoupivší ministr hospodářství, Litevec – pozn. edit.) a tucet dalších z jeho putyky už jsou na útěku. A Gruzínci z Saakašviliho bandy už se také „bokem sunou k východu“.

7. Koalice se rozpadá před očima a většina členů jejích skupin (nazvat to stranami je obtížné) se už připravuje na předčasné volby, což dále snižuje úroveň řízení (státu) a prohlubuje nekompetentnost (vlády a celé administrativy). Bylo by na čase, aby se tito lidé místo o volby začali zajímat o získání kanadského občanství, a ani v tom už nemusí uspět.

8. Stav bankovního systému Ukrajiny je považován za nejhorší na celém světě. Během dvou let od Majdanu obyvatelstvo stáhlo (a projedlo) z bankovního sytému asi 70 % valutových prostředků.

9. Gontareva (šéfka „ukrajinské“ centrální banky – pozn. edit.) prohlásila, že se „zříká odpovědnosti za případný pád hřivny“.

10. Sociálně-ekonomická a bezpečnostní situace se rychle zhoršuje. Společně s několika kolegy, odborníky na krize a krizové řízení jsme už před více než rokem předpovídali, že přijde doba, kdy už se krást a loupit nebudou peníze nebo drahé věci, ale jídlo. Řekli jsme také, že nárůst trestné činnosti bude výbušného charakteru. Tehdy se tomu stoupenci junty smáli a považovali to za přihlouplou kremelskou propagandu.

Ale jak se zdá, ta doba je tady. Během posledního měsíce bylo v Kyjevě spácháno více krádeží než za celý předchozí rok. Kriminální statistiku před Majdanem nikdo raději nepřipomíná, aby nedocházelo k frustracím (zodpovědných činitelů). A jak jsme předpovídali – krade se hlavně jídlo.

Podle zprávy náčelníka metropolitní policie počet loupeží v Kyjevě prudce roste. Jen od počátku letošního roku došlo k 425 loupežím (objasněno 62), zatímco za celý loňský rok to bylo 303 případů (70 objasněno).

Skupiny neznámých útočníků začaly přepadávat obyvatele vycházející z obchodů a berou jim tašky s jídlem. Například obyvatelé sídliště Voskresenka v Dněperském obvodu hlásí, že během posledních dvou dnů došlo ke dvěma takovým napadením.

Berou lidem vše, co se může zdát cenné: peníze, mobilní telefony i nakoupené zboží. Pokud se nechcete stát obětí těchto zločinců, je nutné si dávat pozor a nechodit večer ven sám,“ radí tisková mluvčí policie hlavního města Oksana Blyščiková.

A toto se děje v poměrně bohatém a prosperujícím Kyjevě. Co se asi děje v zapadlých oblastech Ukrajiny, je obtížné si třeba i jen představit.

Nezaměstnanost je obrovská, platy bídné, platby za komunální služby šokující, v rukou lidí je obrovské množství nelegálních zbraní. To vše dohromady povede k tomu, že počet závažných trestných činů, krádeží a násilí doslova a do písmene „kvůli jídlu“ bude dále narůstat.

Je to i důsledek rozehnání starých policejních profesionálů, kteří věděli, jak provádět prevenci kriminality a jak vyšetřovat spáchané trestné činy. V důsledku „reformy policie“ klesla objasněnost trestné činnosti (což je i patrné z uvedených údajů) na polovinu.

Kolaps a chaotizace budou pokračovat. Kdo můžete, utečte. Kdo nemůžete, vytvářejte ve čtvrtích výbory sebeobrany. Včetně sebeobrany před nejrůznějšími „obránci Majdanu“, kteří přijdou jako první a budou okrádat ostatní.

A to je ten případ, kdy bych se rád mýlil. Všechna fakta ale říkají, že „konec se dá předvídat“.

Zdroj: jpgazeta.ru
Překlad: mbi, Eurasia24.cz