Rusko se nezúčastní letecké operace v Iráku

15. 2. 2016     zdroj
Toto rozhodnutí bylo přijato na základě výsledků návštěvy ruské delegace v Bagdádě. Rusko se nebude podílet na letecké protiteroristické operaci v Iráku. K takové dohodě dospěly obě země na základě výsledků návštěvy ruské parlamentní delegace v Bagdádě, píší noviny “Kommersant”.


Ukázalo se, že Irák kategoricky vystoupil proti vměšování se cizích zemí do jeho záležitostí a přítomnosti na svém území jakýchkoliv vojenských kontingentů. Bagdád pouze chce, aby mu nikdo nepřekážel v boji s teroristy, poznamenávají zástupci ruské delegace.

Irák také vyjádřil krajní nevoli s tím, že na jeho území nezřídka vstupují vojska, která údajně doprovázejí humanitární náklad.

Úřady Iráku rovněž vyjádřily znepokojení v souvislosti se značnou protiruskou propagandou, která byla nyní zahájena v celém arabském světě.

Minulý týden se do Bagdádu vypravila ruská delegace. Během dvoudenní návštěvy proběhlo poprvé za osm let zasedání rusko-irácké mezivládní komise. Nyní hodlá do Moskvy přicestovat v nejbližší době vládní delegace z Bagdádu, aby oplatila návštěvu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová